latinica  ћирилица
29/12/2022 |  19:44 ⇒ 30/12/2022 | 06:58 | Autor: RTRS

Sarajevo negoduje zbog odluke Srpske da ne dozvoli oduzimanje imovine (VIDEO)

Dok političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice u BiH kritikuje doneseni Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini za fukcionisanje javne vlasti, predsjednik Srpske Milorad Dodik ponavlja da taj stav Republike Srpske neće biti izmijenjen.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

To potvrđuju pravna struka i zvaničnici Srpske.

Tim zakonom, koji je usvojila Narodna skupština, kažu, poslata je jasna poruka da Republike Srpska štiti svoju imovinu, koja joj pripada i da nije saglasna sa odlukom Ustavnog suda BiH da se imovina entiteta knjiži na Bosnu i Hercegovinu.

Dan nakon što je usvojen Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, osim političkog Sarajeva, oglasio se i OHR i to po gotovo istoj matrici.

- Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH - naveli su iz OHR-a.

Na ovakve tvrdnje odgovara presjednik Srpske. Ko ima pravo da odlučuje o imovini Srpske - nema dilemu.

- Narodna skupština jedina ima pravo da kroz zakonski okvir odlučuje o imovini Srpske. Negodovanja u Sarajevu potpomognuta dijelom međunarodne zajednice, ne mogu da izmijene Ustav BiH i Dejtonski sporazum kojima je pitanje imovine riješeno - kaže Dodik.

Nakon donošenja Zakona o nepokretnoj imovini političko Sarajevo podiglo je glas. Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović smatra da, kako kaže, samo država BiH ima isključivu nadležnost da uređuje sva pitanja u vezi sa imovinom. To, kaže, entiteti moraju poštovati.

- Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH - kaže Bećirović.

Ovaj Bećirovićev stav dijeli i njegov stranački šef Nermin Nikšić. Pitanje imovine dovodi u vezu sa potpisanim sporazumom SNSD-a, "osmorke" i HDZ-a i kaže da pitanje imovine odudara od toga.

Ostajemo na principima potpisanog sporazuma - na ove izjave iz SDP-a reaguje pDodik. Njegov savjetnik Milan Tegeltija podsjeća da odricanje od imovine i vlastite politike nije dio sporazuma o pravljenju Savjeta ministara. Takođe, navodi da je suština dogovora da nema sukobljavanja u vezi onoga u čemu politički partneri nisu saglasni.

- Od potpisivanja sporazuma niko iz SNSD nije "napao" nikog iz "osmorke" i njihove politike, iako se s njima u dobrom dijelu ne slažemo. Ukoliko neko iz "osmorke" ima potrebu da se dokazuje SDA napadima na Dodika zbog onog s čim se s nama ne slažu, onda problem nije u Dodiku i nama - kaže Tegeltija.

Problem imovine treba rješavati u okviru ustavnog poretka BiH poručuje, bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, a to znači da imovinom treba da upravljaju entiteti. Ranija odluka Ustavnog suda BiH da entitetima ospori zakon u vezi sa ovim, smatra on, pisana je političkim jezikom, u SDA.

- Kako možemo govoriti da Republika Srpska uopšte može postojati bez svoje imovine? Imovina je osnov za postojanje i život svakog živog bića i društvene zajednice. Bez imovine smo svugdje podstanari - kaže Čavić.

Najave Bećirovića da će i na ovaj zakon o imovini biti pokrenuta apelacija Ustavnom sudu, ne brine Republiku Srpsku. Narodna skupština ima kapacitet da i na to odgovori, kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

- Mi ćemo da donesemo opet novi zakon - poručuje Stevandić.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u skupštinsku proceduru upućen je na prijedlog Vlade po hitnom postupku, nakon što je u septembru ovaj zakon osporio Ustavni sud BiH.