latinica  ћирилица
30/12/2022 |  11:17 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Božićne pečenice za 80 porodica na Baniji

Pečenice povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića za 80 porodica koje žive u Baniji obezbijedio je dobrotvor Danijel Dodoš iz Švajcarske, čiji korijeni vuku sa Banije.
Banija - Foto: RTRS
BanijaFoto: RTRS

Dodoš je zajedno sa Srđanom Marinom i Perom Grabudžijom obezbijedio pečenice za porodice koji žive u selima Strmen, Crkveni Bok, Ivanjski Bok, Slovinci, Šaš, Živaja, Kostreši.

- Ovim darivanjem, želimo da pokažemo da mještani naših sela koji danas žive na Baniji nisu sami, da uvijek postoji neko ko misli na njih i od koga će imati podršku - priča za Srnu tridesetjednogodišnji Dodoš.

On je istakao da je želio ovom akcijom da podstakne i druge da pomažu i misle na ljude na njihovoj rodnoj grudi.

Dodoš dodaje da mu je želja da se završe radovi na Hramu Svete Ane u Strmenu u opštini Sunja, za čiju izgradnju je darivao novac.

Paroh u Hrvatskoj Kostajnici u Eparhiji gornjekarlovačkoj Slaviša Simaković za Srnu kaže da je život Srba u parohiji kostajničkoj težak i da ima malo mladih.

- Ovdje je ostalo uglavnom starije stanovništvo, a mladih skoro da i nema. U našoj parohiji godišnje umre oko 80 ljudi, tako da se ubrzano prazne naša sela - kaže sveštenik Simaković.

On je naveo da je božićna humanitarna akcija Dodoša izuzetno važna za Srbe koji žive u parohiji karlovačkoj, jer znaju da nisu sami i dodao da je ovaj humanitarac prošle godine obezbijedio pečenice za Božić za mještane sela u Kozarskoj Dubici i Kostajnici.

Dodoš, iako rođen u Švajcarskoj gdje danas živi sa svojom porodicom, pokazao je svojim primjerom da postoje ljudi velikog srca, a već je pomagao stanovnicima Banije nakon zemljotresa, ali i porodicama u stanju socijalne potrebe.