latinica  ћирилица
02/01/2023 |  16:53 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Željeznice ukidaju neadekvatne pružne prelaze (VIDEO)

Na prugama Željeznica Srpske u narednih pet godina biće ukinuta 72 neadekvatna pružna prelaza.
Pružni prelaz - Foto: RTRS
Pružni prelazFoto: RTRS

Preporuka je to i Glavne službe za reviziju javnog sektora, radi veće bezbjednosti saobraćaja i zaštite ljudskih života.

Svaki zatvoreni prelaz treba da ima alternativu, tako da građani neće biti oštećeni, kažu u Željeznicama.

Zatvoreno je već pružnih prelaza, tri u Stanarima i po jedan u Doboju i Šamcu. Јedan od njih je u naselju Grapska kod Doboja, ugašen je zbog izgradnje autoputa.

Mještani bez primjedbi, jer imaju prihvatljivu alternativu.

U Omarskoj, kod Prijedora, u naselju Prcaći, protive se zatvaranju prelaza preko pruge. Kažu, prelaz postoji od kad i pruga. Nikada nije bilo nezgoda, a ono što im nude je mnogo dalje. Spremni su, kažu, i na proteste.

Od 90 pružnih prelaza, koliko je na spisku za zatvaranje, moguće je ugasiti 72. Rok je do 2027.

Zakon predviđa da razmak između dva prelaza ne može biti manji od dva kilometra, što je u praksi potpuna suprotnost, pa Željeznice na 350 km pruge imaju 246 putnih prelaza.

Iako je u njihovu bezbjednost u posljednjih 10 godina uloženo oko 4 miliona maraka, pružni prelazi često su mjesta saobraćajnih nezgoda.

Na potezu su lokalne zajednice, koje ćute o zahtjevima da se neadekvatni prelazi zatvore. Nastavi li se tako, kažu u Željeznicama, u problematiku će morati da se uključe resorno ministarstvo i Vlada.