latinica  ћирилица
03/01/2023 |  20:03 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Hidrološka situacija u Srpskoj povoljna (VIDEO)

Zahvaljujući obilnim padavinama u novembru i decembru, hidrološka situacija u akumulacijama elektroenergetskog sistema Republike Srpske je dobra. Elektrane, koje nemaju ozbiljnije akumulacije, sav dotok prerađuju na dnevnom nivou. Zbog prosječno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, i cijene struje na otvorenom tržištu su manje.
HE Višegrad - Foto: RTRS
HE VišegradFoto: RTRS

Manja je i potrošnja struje na dnevnom nivou, u odnosu na period prije jedne godine. O promjeni cijene struje, kao mogućem uzroku smanjenja, moći će se govoriti tek poslije obračunskog perioda.

- Možemo reći da je potrošnja prvog i drugog januara, u odnosu na prošlu godinu, manja za 9 -10 odsto. To smanjenje, prvenstveno je izazvano visokim temperaturama za ovo doba. One su za nekih 3-4 stepena veće u odnosu na isti period prošle godine - ističe izvršni direktor za tehničke poslove MH Elektroprivreda Republike Srpske Ivan Koprivica.

Hidroakumulacija “Bileća“, koja je rezerva eneregije u domaćem sistemu, trenutno je iznad plana, i predstavlja sigurnost za domaći konzum. Trenutno su u pogonu dva agregata HE na Trebišnjici.

- Kota je izuzetno dobra za ovo doba godine, ona je u skladu sa našim planovima i očekivanjima. Očekujemo i u ovom mjesecu određene količine padavina, s obzirom da je statistički gledano, januar jedan od najkišnijih i neće biti problema sa električnom energijom u Srpskoj - naglasio je Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

Za hidroenergetičare, dugoročno, problem može biti nedostatak snijega na planinama, koji predstavlja zalihe vode u zaleđu slivnih područja.

- Agregati su raspoloživi za potrebe sistema, a naravno, dosta toga zavisi od tržišta električne energije, u prazničnim danima primjetan osjetan pad cijena, ali mislim da će, kada praznici prođu, i cijene biti veće - rekao je Mitrović.

To će, ukoliko se ukaže potreba, stvoriti prostor i za izvoz električne energije. Iz Elektroprivrede su potvrdili da su u punoj pogonskoj spremnosti i dvije termoelektrane, i da na zalihama ima dovoljno uglja.