latinica  ћирилица
07/01/2023 |  17:47 ⇒ 08/01/2023 | 07:08 | Autor: RTRS

Malobrojni Srbi u Federaciji BiH istrajni u vjeri - okupljeni u svojim svetinjama (VIDEO)

Najradosniji hrišćanski praznik Božić svečano je obilježen i u Federaciji BiH među malobrojnom Srbima, kojih prema relevantnim podacima nema više od 36.000 u tom entitetu.
Božićna liturgija u Sarajevu - Foto: SRNA
Božićna liturgija u SarajevuFoto: SRNA

U pravoslavnim hramovima u Sarajevu, Tuzli, Petrovcu, Mostaru i drugim gradovima, služena je božićna liturgija, pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

Potom su se vjernici pričestili i slavlje nastavili u svojim domovima.

Zvona Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogodorice odjekivala su Sarajevom, oglašavajući radost Božića i ispunjavajući srca malobrojnih Srba. Istrajni u vjeri posjećuje svetinje, mole se Bogu i svjedoče o svojim korijenima.

Njegovo preosveštenstvo mitropolit Hrizostom poželio je da rođenje Hristovo bude na spasenje i da Gospod svojom silom i ljubavlju preobrati ratoborna srca u srca dobrote i milosrđa.



- Neka svima bude srećan i blagosloven Božić, da se mir Božiji useli među ljude, sve narode, države. Živi i zdravi bili i još jednom Mir Božiji Hristos se rodi - riječi su mitropolita Hrizostoma.

Vjerni narod u velikom broju okupio se pod svodovima Saborne crkve svetih apostola Petra i Pavla u Petrovcu, sjedištu Eparhije bihaćko - petrovačke, koja ove godine obilježava 580 godina postojanja manastira Rmanj.

- Neka bi Bog dao i da se Hristos Bogomladenac useli u srca, da radost Božića bude sa svima ljudima posebno s onima ma Kosovu i Metohoiji i Ukrajini. Mir Božiji, Hristos se rodi - naglasio je vladika bihaćko petrovački Sergije.

Pravoslavni vjernici s područja Tuzlanskog kantona jutros su prisutvovali Božićnoj liturgiji u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, a nakon pričešća proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića nastavili su u svojim domovima.

- Može se primjetiti da su vjernici koji se okupljaju kod nas o velikim praznicima u hramovima obično stariji. Mladi ljudi odlaze - kaže jerej Nikola Čeketić, paroh u Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli.

Srbi iz Mostara, ali i vjernici iz okolnih gradova Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama.

Svi sjedinjeni u molitvi da najradosniji hrišćanski praznik donese mir, ljubav i slogu među braćom i svim ljudima dobre volje.