latinica  ћирилица
08/01/2023 |  06:55 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Srpska obilježava Dan Republike; Pogledajte pregled centralnih manifestacija (FOTO/VIDEO)

Centralne manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike Srpske održavaju se danas u Banjaluci i u ponedjeljak, 9. januara u Istočnom Sarajevu. Najvažnije događaje pratite na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.
Dan Republike Srpske - 9. januar -
Dan Republike Srpske - 9. januar

21.52 - Svečanosti povodom Dana Republike koje smo danas imali u Banjaluci pokazuju koliko je volimo i koliko živimo za Srpsku, napisao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

- Sutra će biti održan i svečani defile u Istočnom Sarajevu. Dan Republike biće svečano i dostojanstveno obilježen u svim gradovima i opštinama širom Srpske - napisao je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

20.40 - Srpski narod je vijekovima trpio, a uporno želio samo jedno, da Srpska opstane, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS, povodom obilježavanja 31 godine postojanja Republike Srpske.

20.26 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je sve građane da prisustvuju sutrašnjem svečanom defileu u Istočnom Sarajevu povodom Dana Republike – 9. januara, koji će, kako je rekao, biti apsolutno bezbjedan.

19.31 - Povodom 9. januara predsjednik Srpske Milorad Dodik upriličio je i svečani prijem u Adminisitrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Јoš jednom je poručio da je postojanje Republike Srpske neupitno.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

18.49 - Dan Republike Srpske obilježava se ponosno i veličanstveno kao i svake godine, izjavila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon svečane akademije povodom Dana Republike koja je održana u Banjaluci.

Cvijanović je istakla da je ukazano poštovanje prema svima koji su odbranili Republiku Srpsku i slobodu.

18.10 - Republika Srpska 9. januara proslaviće 31. rođendan. Uoči ovog značajnog događaja saopštena su imena laureata republičkih nagrada koje su ove godine dodijelili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu (Orden Srpske na ogrlici) i ruskom piscu Јevgeniju Vodolazkinu (Orden časti sa zlatnim zracima), piše Ruska gazeta.

18.02 - Vjerujem u Republiku Srpsku i slobodarsku ideju koja je u njenim temeljima, poručila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na svom Instagram porfilu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

17.43 - Nema naroda kojem sud određuje kada je stvorena neka država - Srpska je rođena 9. januara, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akaedmiji povodom Dana Republike, koja je održana u Banjaluci.

17.30 - Solistkinja Marija Nagraisalović i Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske izveli su pjesmu "Ne dam" na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske održanoj u Banjaluci.

16.51 - Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda, rekao je Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Srbije, na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, koja je održana u Banjaluci.

- Izuzetna je čast i radost biti ovdje. Zajedno obilježavamo 31. godinu bitisanja Srpske - poručio je Orlić.  

Vladimir Orlić (Foto: predsjednikrs.net)

16.26 - Republika Srpska postala je simbol slobode i opstanka srpskog naroda, izjavio je glumac Vuk Kostić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Vuk Kostić (Foto: predsjednikrs.net)

16.00 - Svečana akademija povodom Dana Republike

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

 Svečana akademija (Foto: predsjednikrs.net)

14.59 - Dramski umjetnik Nikola Pejaković zahvalio je u ime svih nagrađenih za odlikovanja koja je danas uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ocijenivši da nema veće časti nego kada te odlikuje otadžbina.

14.44 - Pogledajte cijeli prenos dodjele odlikovanja.

14.42 - Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u ime predsjednika Rusije Vladimira Putina izrazio veliku zahvalnost povodom dodjele najvišeg odlikovanja Republike Srpske Putinu – Ordena Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

13.45 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je posthumno Sinišu Mihajlovića, srpskog profesionalnog fudbalera, trenera, menadžera i sportskog velikana Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

13.15 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

13.10 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je danas ponosan što u ime Srpske dodjeljuje ordenje i odaje priznanja na ceremoniji povodom 9. januara, koja je posvećena prijateljima Republike koji joj pružaju podršku i ljubav.

12.48 - U Modriči je danas povodom 9. januara, Dana Republike položeno cvijeće na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Јelića.

Cvijeće su položili izaslanici predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević i Petko Rankić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić i ministar unutrašnjih poslova Republike Siniša Karan.

12.35 - Na Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Banjaluci i na grobnicu 12 banjalučkih beba danas su položeni vijenci i cvijeće povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

12.30 - U Istočnom Sarajevu održana je generalna proba Svečanog defilea povodom Dana Republike.

U defileu učestvovaće 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a biće razvijena zastava Republike Srpske dugačka 500 metara.

U svečanom defileu učestvovaće i 37 ešalona.

11.27 - Na Trgu palih boraca Narodno oslobodilačkog rata u Banjaluci položeni su vijenci povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

11.27 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Republike Srpske narodu i rukovodstvu Srpske i poručio da uvijek mogu da računaju na podršku Srbije.

10.38 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je sve građane Srpske da sutra dođu u Istočno Sarajevo i Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno, istakavši da tim povodom preduzima pojačane mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti.

10.07 - Povodom Dana Republike Srpske na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci položeni su vijenci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obilježava Dana Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.

Dodik je istakao da je to što je Republika Srpska formirana u miru najbitnije za obilježje bilo koje države.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da vjeruje u Republiku Srpsku, njenu sposobnost da se razvija, kao i u snagu naroda i institucija.

- Kako dolikuje, polaganjem vijenaca i iskazivanjem poštovanja prema onima koji su branili i odbranili slobodu u kojoj živimo, počinjemo obilježavanje Dana Republike - izjavila je Cvijanovićeva.

Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

9.54 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ponosan na sve ono što je Srpska danas i srećan što se i ove godine dostojanstveno i svečano obilježava najvažniji dan za sve koji istinski vole Republiku Srpsku.

9.53 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 31 godinu postojanja Republike Srpske, ističući da će stvaranje Srpske ostati jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i najveće dostignuće u zadnja dva vijeka.

8.45 -  Radujemo se Danu Republike. Republika Srpska traje više od 30 godina. Republika Srpska je posebno draga borcima - rekao je penzionisani pukovnik VRS Miko Škorić u našem Јutarnjem programu.

8.27 -  U Istočnom Sarajevu danas je generalna proba pripadnika MUP-a i završne pripreme za sutrašnji Dan Republike - naveo je načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata i zamjenik rukovodioca Štaba MUP-a "Dan Republike 2023" Borislav Šarić.

8.09 - U užem centru opštine Istočno Novo Sarajevo povodom obilježavanja Dana Republike Srpske doći će do privremene izmjene režima saobraćaja danas i sutra.

7.10 - Banjaluci su povodom proslave Dana Republike danas i sutra planirane obustave saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

6.53 - Na našem programu, portalu i Јutjub kanalu večeras od 20.10 časova gledajte intervju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

-----

Prema programu obilježavanja Dana Republike, danas u 10.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a u 11.00 časova na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela "Bosna".

U 12.00 časova biće položeni vijenci kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju i na grobnici 12 banjalučkih beba, a delegacija Kabineta predsjednika Republike Srpske položiće cvijeće na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Povodom Dana Republike, u 12.00 časova u Modriči, delegacija Srpske položiće vijenac na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Јelića, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U 13.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim isntitucijama i pojedincima, a u 16.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik" biće održana svečana akademija.

Prenos obe manifestacije pratite na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 18.00 časova biće upriličen svečani prijem.

-----

U ponedjeljak, 9. januara, u 8.30 biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Povodom Dana Republike, u 12.00 časova biće položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu, a u 14.00 časova počeće svečani defile u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu.

U 19.00 na Trgu Republike Srbije biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, povodom Dana Republike, publici će se predstaviti glumci Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Petersburga sa predstavom "Želim živjeti", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

U saopštenju se navodi da će, osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Dan Republike biti svečano i dostojanstveno obilježen u svim gradovima i opštinama širom Srpske.