latinica  ћирилица
08/01/2023 |  10:03 ⇒ 11:40 | Autor: RTRS

U Banjaluci položeni vijenci palim borcima; Cvijanović: Vjerujem u Srpsku (FOTO/VIDEO)

Povodom Dana Republike Srpske na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci položeni su vijenci.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obilježava Dana Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.

Dodik je istakao da je to što je Republika Srpska formirana u miru najbitnije za obilježje bilo koje države.

- Tada nije bilo ratovanja ni pucanjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta - izjavio je Dodik u Banjaluci, nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da vjeruje u Republiku Srpsku, njenu sposobnost da se razvija, kao i u snagu naroda i institucija.

Polaganje vijenaca (Foto: SRNA)

- Kako dolikuje, polaganjem vijenaca i iskazivanjem poštovanja prema onima koji su branili i odbranili slobodu u kojoj živimo, počinjemo obilježavanje Dana Republike - izjavila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je 9. januar dan narodne volje koji se obilježava s punim pravom i u punom kapacitetu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Srpska slaviti Dan Republike sve dok Srbi žive na ovim prostorima i da je to zavjet poginulim borcima Vojske Republike Srpske koji su najzaslužniji za stvaranje Srpske.

- Dan Republike Srpske je svetinja za Srpsku. Bez obzira da li neko pokušava osporiti ovaj datum, mi ćemo slaviti 9. januar sve dok mi koji živimo na ovim prostorima budemo željeli - rekao je Višković  u Banjaluci nakon polaganja vijenca na Spomenik palim brocima povodom obilježavanja Dana Republike.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da ne smiju biti zaboravljeni oni koji su dali živote za stvaranje Srpske i slobodu srpskog naroda.

- Svaki dan se budimo zahvalni onima koji su stvarali i dali živote za Republiku Srpsku. Zato što smo naučili lekciju ne čekamo pravdu, nego se za nju borimo svaki dan - rekao je Stevandić.

Deveti januar pripada svakom čovjeku koji živi na ovim prostorima, a obilježavanje Dana Republike trebalo bi da postane tradicija, poručio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.