latinica  ћирилица
08/01/2023 |  19:11 ⇒ 09/01/2023 | 06:54 | Autor: RTRS

Cvijeće i vijenci na spomen obilježju poginulim borcima: Tekovine Republike čuvati za buduća pokoljenja (VIDEO)

Obilježavanje 9. januara počelo je polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci. Žrtvama su se poklonile porodice poginulih boraca, najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Boračke organizacije. Počast je odata i na grobnici i spomeniku 12 beba, ali i poginulim borcima u Narodno-oslobodilačkoj borbi.
Polaganje vijenaca - Foto:
Polaganje vijenacaFoto:

Deveti januar jedan je od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji! U miru je stvorena, u ratu odbranjena. Najveća je pobjeda srpskog naroda u 20. vijeku. U njene temelje živote je utkalo više od 23 hiljade boraca. Znali su da rizikuju život za tekovinu koja nema cijenu.

- Nešto što je u nama, u genima, u krvi Srba, pravoslavaca, jeste patriotizam. Svakako da su, vjerujte, mnogi od njih sa pjesmom išli, umirali, bili ranjavani po nekoliko puta, ali su se ponovo vraćali u stroj da bi čuvali to što smo stvorili. Naš plod - Republiku Srpsku - istakao je Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Širom Republike odata je počast najzaslužnijima za stvaranje Srpske. Najviši zvaničnici položili su vijence na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

- Republika Srpska je formirana u miru, kada nije bilo ni pucanja, ni ratovanja u BiH. To je stvar koja mnogima u BiH smeta. Plebiscitarna odluka da se obilježava Dan republike i pored sramne odluke Ustavnog suda je svakako, evo i ovim činom se poštuje. Odluka naroda je važnija od bilo koje odluke bilo kog suda - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH, naglasila je da je deveti januar dan narodne volje.

- Obilježavamo ga s punim pravom i u punom kapacitetu. Naravno, kao jednu istorijsku činjenicu, datum nastanka Republike Srpske u mirnim okolnostima - poručila je Cvijanovićeva.

Nikada ne smijemo zaboraviti poginule borce. Deveti januar ćemo slaviti dok živimo na ovim prostorima i to je zavjet prema svima koji su dali život za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

- Mi se svaki dan budimo u zahvalnosti onima koji su Republiku Srpsku stvarali, za nju dali živote. Zbog toga što smo naučili lekciju od njihove žrtve, mi više ne čekamo pravdu. Mi se za pravdu borimo svaki dan - naglasio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, ističe da se Danom Republike šalje poruka mira.

- Šaljemo poruke mira, poruke jedinstva, poruke tolerancije. Mi želimo da budemo uvažavani i to je ono što su očekivanja Republike Srpske - naglasio je Višković.

Republika Srpska se danas izgovara punim imenom, otvorenog srca i čiste duše. Privlegija današnjih generacija je da žive ono što je za naše pretke bio san, rekao je gradonačelnik Banjaluke.

- Deveti januar pripada svim građanima, svakom Srbinu, svakom čovjeku. Svakom onom ko živi u Republici Srpskoj - rekao je Draško Stanivuković.

Odata je počast i najmlađim žrtvama. Na spomen obilježje 12 beba, koje su život izgubile zbog toga što su "veliki" bili gluvi na ljudske vapaje, vijence su položili i poklonili se nevinima srpski prijatelji iz Francuske.

- Kao bivši oficir bio sam svjedok okrutnosti kojima je srpski narod bio izložen i zato mi je posebna čast da prisustvujem obilježavanju Dana Republike Srpske - istakao je Patrik Stefan Bario, francuski vojni ljekar.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske, istakao je da se treba pokloniti najmlađim žrtvama.

- Da se danas poklonimo najmlađim žrtvama koji su dali svoje živote u stvaranju Republike Srpske a to je naših 12 beba. Istovremeno da svi obećamo da se takvo nešto nikada više ne smije ponoviti - poručio je Đajić.

Vijenci su položeni i na grobnici dvanaest beba na gradskom groblju u Banjaluci, a počast je odata i palim borcima Narodno-oslobodilačkog rata.