latinica  ћирилица
08/01/2023 |  21:47 ⇒ 21:51 | Autor: SRNA

U Novom Sadu obilježen Dan Republike

Dan Republike Srpske obilježen je večeras u Novom Sadu u organizaciji Saveza krajiških udruženja, a na svečanosti ukazano da je jedinstvo srpskog naroda važno za očuvanje njegovog opstanka.
Obilježen Dan Republike u Novom Sadu - Foto: SRNA
Obilježen Dan Republike u Novom SaduFoto: SRNA

Skup je pozdravio šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je poručio da je Dan Republike dan kada njeni građani uvijek iznova šalju poruku mira i ističu koliko je važno za srpski narod na ovom prostoru da bude jedinstven, sabran, jer će samo jedinstveni i sabrani obezbjediti budućnost.

- I mi iz Republike Srpske, slaveći 9. januar, svaki put iznova prvo se sjetimo svih naših stradalnika koji su svoje živote ugradili u temelje naše Republike Srpske, u temelje naše Srbije, i koji su svoje živote dali za slobodu i budućnost našeg naroda - rekao je Cicović.

On je naveo da su rukovodstva Srpske i Srbije na čelu sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem prepoznali važnost jedinstva i sabornosti i poštovanja svoje prošlosti, te istakao izuzetno visok nivo saradnje Srbije i Srpske u svim oblastima.

- Zato zajedno obilježavamo sve značajne datume u srpskoj istoriji, zato zajedno slavimo slavom ovjenčanu srpsku trobojku i na taj način potpuno jasno pokazujemo naše jedinstvo i sabornost - rekao je Cicović.

Skup je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić, koji je prisutnima čestitao Dan Republike Srpske, te istakao da Novi Sad njeguje različitost, a da su Srbi jedna etnička grupacija bez obzira na to odakle koji pojedinac došao i da samo složni mogu napredovati i koračati u bolje sutra.

- Svima želim puno zdravlja, sreće i da nam ciljevi budu očuvanje običaja, kulture, tradicije, nasleđa i identiteta srpskog naroda, jer ćemo tako moći da gradimo dobru budućnost - poručio je Ljubičić.

Predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić istakla je da Savez po sedmi put organizuje obilježavanje Dana Republike Srpske u Novom Sadu, ukazala da je izuzetno važno sačuvati Srpsku.

- Svjesni smo da je Republika Srpska danas najveća naša identitetska tvorevina i želimo da ovim obilježavanjem pokažemo naš odnos prema Republici, odnosno prema žrtvama koje su ugrađene u njene temelje - rekla je Srdićeva.

Ona je, parafrazirajući riječi Petra Kočića, istakla da je Republika Srpska za Srbe "okvir, pravda, istina i sloboda", ali i primjetila da ne treba bježati od pojma Bosna, jer Bosna po diplomati i književniku Јovanu Dučiću, pripada onome ko je za nju "skapavao na turskom ko`cu i austrijskom konopcu".

Predsjednik Udruženja Hercegovaca i njihovih potomaka u Vojvodini Božidar Milović rekao je da srpski narod i danas mora da se bori za Republiku Srpsku.

- Zadatak kako onih koji žive tamo, tako i nas gdje god da smo rasuti po zemaljskoj kulgli, je da pomognemo da Republika Srpska ekonomski ojača kako bi ostala jaka i brojna jer jedino na taj način može da opstane. Srpska je naša zajednička kuća, a mi u toj kući živimo kao čeljad u miru i zajedno pomažemo da se ta naša kuća sagradi i opstane - rekao je Milović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su guslar Vitomir Vulin, etnomuzikolog Anja Nedeljkov, etnopojac Nikola Mijović, narodni umjetnik Veljko Ljuština, a duo Đorđe i Vanja izveli su splet krajiških pjesama.

Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno s prijateljskim organizacijama, sedmu godinu zaredom svečano obilježava Dan Republike Srpske.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz društvenog, kulturnog i javnog života Vojvodine i drugih djelova Srbije i te predstavnici zavičajnih organizacija.