latinica  ћирилица
09/01/2023 |  10:37 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Đokić: 9. januar - dan slobode i ponosa

Institucije Republike Srpske i građani ostaju posvećeni njenom očuvanju, stabilnosti i ukupnom društvenom razvoju, a posebno ekonomskom, istakao je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić povodom 9. januara - Dana Republike.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je podsjetio da je Republika Srpska u prethodne tri decenije prošla kroz mnogo izazova u pokušajima njenog lomljenja, degradiranja i umanjivanjivanja vrijednosti njenog postojanja i ukupnog značaja, saopšteno je iz Socijalističke partije.

- Međutim, njeni građani i institucije su je očuvali i pokazali kako se voli i poštuje. Deveti januar je dan slobode i dan ponosa. Neka Republika Srpska živi zauvijek - poručio je Đokić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.