latinica  ћирилица
09/01/2023 |  10:41 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Srpska obilježila 31. rođendan; Širom Republike svečano (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska obilježila je Dan Republike - 9. januar. Širom Srpske proslavljen je 31. rođendan Republike i odata počast onima koji su je stvarali.
Sokolac - Dan Republike - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Sokolac - Dan Republike - polaganje vijenacaFoto: SRNA

Načelnik Lopara Rado Savić poručio je, povodom Dana Republike - 9. januara, da se Srpska danas brani tako što će dalje biti jačana i građena, nikada ne zaboravljajući visoku cijenu koja je plaćena za slobodu.

Na prazničnom prijemu povodom 31. rođendana Republike Srske, predsjednik Opštinske boračke organzacije Lopare Risto Radić izjavio je novinarima da boračka populacija sa posebnom emocijom doživljava ovaj praznik, s pijatetom za poginule saborce i sa ponosom na djelo koje je stvoreno.

Prethodno su predstavnici lokalne zajednice, Opštinske boračke organizacije, članovi porodica poginulih boraca i položili cvijeće na Spomenik junacima Majevice u Loparama.

Dan Republike i 31 godina postojanja Republike Srpske obilježeni su danas u Derventi pomen-parastosom i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te svečanim prijemom zvanica.

Derventa (Foto: SRNA)

Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić istakao je da je institucionalno organizovanje Republike Srpske nemjerljivo i jako važno.

Dan Republike Srpske 9. januar najvažniji je dan za srpski narod na ovim prostorima, jer predstavlja ispunjenje cilja da pod okriljem svoje Republike mogu da čuvaju svoju tradiciju i kulturu, slobodno žive u sadašnjosti i planiraju svoju budućnost, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Vijence i ruže na spomenik pognulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Gradiške položili su članovi porodica poginulih, delegacije gradskih i republičkih institucija, organizacija proisteklih iz prethodnih ratova i predstavnici političkih stranaka.

Delegacije opštine Foča i udruženja proisteklih iz posljednjeg rata, osim na groblju, položile su cvijeće i prislužile svijeće kod centralnog spomenika poginulim borcima i civilima, a posjetili su i Spomen-sobu u Muzeju Stare Hercegovine.

Foča (Foto: SRNA)

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić poručio je povodom Dana Republike, 9. januara, da je Srpsku iznjedrila ljubav i želja za slobodom srpskog naroda.

Na prazničnom prijemu za sveštenstvo, privrednike, društvene radnike, predstavnike mjesnih zajednica i političkih stranaka, Perić je sumirao pozitivne rezultate u prethodnoj godini u ovoj podmajevičkoj opštini i najavio dalji progres u svim segmentima.

Delegacija opštine Ugljevik i Opštinske boračke organizacije odale su počast poginulim borcima polaganjem vijenaca na centralnom spomen-obilježju.

Republika Srpska, koju su srpski borci odbranili tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, jedina je garancija opstanka Srba zapadno od Drine, rekao je predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Lazar Blagojević koji je, zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice, povodom Dana Republike odao počast za 440 poginulih boraca Druge posavske brigade.

Šamac (Foto: SRNA)

Vijenci su položeni kod centralnog spomenika palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je stvaranje Republike Srpske jedan od najznačajnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji i da su njeno postojanje i jačanje simbol mira i prosperiteta svakog građanina Srpske.

Vođević rekao je novinarima da je 9. januar - Dan Republike jedan od datuma koji svi treba da obilježavaju i proslavljaju dostojanstveno i časno, te čestitao ovaj praznik svim građanima.

Mrkonjić Grad (Foto: SRNA)

Povodom Dana Republike Srpske danas je na Trgu srpske vojske na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata služen parastos i položeno cvijeće.

Uz molitvu i parastos poginulim borcima i polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče u Hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je povodom obilježavanja Dana Republike odata počast svim borcima koji su svoj život uložili u stvaranje Srpske.

Parastos je služio paroh dubički Slobodan Malinović, a prisustvovali su, pored predstavnika opštinske Boračke organizacije, predstavnici opštine Kozarska Dubica, policije i građani.

- Učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata ponosni su na doprinos koji su dali stvaranju i očuvanju Republike Srpske, izjavio je predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.

Obilježavanje Dana Republike - 9. januara u Milićima danas je počelo služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen-sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje, uz poruku da je Srpska iznad svega.

Milići (Foto: RTRS)

Obilježavanje će biti nastavljeno večeras svečanom akademijom u Domu rudara i narodnim veseljem na gradskom trgu.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je Srni da se u ovoj lokalnoj zajednici trude da Dan Republike bude približen svim građanima i da je važno da se, osim centralnih manifestacija, radost praznika osjeti u svim domovima gdje Srbi žive.

U Bileći je danas povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, služen pomen i položeno cvijeće na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, u porti crkve Svetog Save.

Bileća (Foto: SRNA)

Predsjednik Skupštine opštine Mato Vujović rekao je da se danas na 31 godinu od osnivanja Republike Srpske treba prisjetiti svih ljudi koji su dali život za stvaranje i očuvanje Srpske.

Predstavnici Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" tradicionalno su položili vijence na više spomen-obilježja na području Istočne Ilidže, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Delegacija "Ilidžanskog borca" položila je vijence na spomen-ploču u naselju Dobrinja četiri, na spomen-obilježju na Kuli, spomen-kapeli u Vojkovićima i na spomen-obilježju u Kasindolu.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga čestitao je svim građanima Dan Republike, koji se s ponosom slavi već 31 godinu.

Delegacija opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" danas je položila vijenac i na Centralni krst na Vojničkom groblju na Sokocu, odakle je poručeno da se 9. januar s ponosom slavi.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je novinarima da "Mali Zejtinlik" treba da bude jedno od najponosnijih mjesta.

Polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 boraca, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas počelo obilježavanje 9. januara.

Vijence su položili predstavnici grada Zvornika i Policijske uprave, gradske Boračke i Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Gradske organizacije ratnih vojnih invalida, te odbornici gradske Skupštine i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zvornik - obilježavanje Dana Srpske (Foto: SRNA)

Nakon polaganja vijenaca, jedan broj Zvorničana je organizovano otputovao u Istočno Sarajevo da prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u ovom gradu.

Prema programu obilježavanja Dana Republike Srpske, večeras će mladi Zvornika izvesti bakljadu i vatromet na Gradskom trgu.

U Spomen hramu na Vučijaku, povodom Dana Republike služen je parastos i položeni vijenci za 626 poginula borca iz opštine Prnjavor.

Prnjavor (foto: RTRS)

- Istina o o prirodi Odbrambeno-otadžbinskog rata pobijediće propagandnu mašineriju koja je predstavila Srbe kao agresore, rekao je danas načelnik opštine Petrovo Ozren Petković nakon što je, povodom Dana Republike Srpske, u Spomen-sobi položio vijence za 226 poginulih borca iz ovog kraja.

Petrovo (Foto: SRNA)

- Zahvaljujući Gospodu i svim junacima, među kojima su i ovi kojima danas odajemo počast, u toj borbi stvorena je i sačuvana naša Republika, naš spas i garancija za budući život na ovom prostoru, naša sloboda i svetinja  izjavio je Petković.

Vijence je u Spomen-sobi u zgradi opštine položio i predsjednik Skupštine opštine Zoran Blagojević.

I u Pelagićevu se tradicionalno od oslobođenja obilježava Dan Republike Srpske. Potomci i poštovaoci poginulih boraca VRS, svake godine za Dan Republike, dolaze na spomen- kompleks da odaju poštu onima koji su život ugradili u temelje Srpske.

U skoro četvorogodišnjem stvaranju ovog Posavskog dijela Srpske, poginulo je 83 pripadnika VRS. Poslije proboja Koridora života, ova jedinica je sačuvala liniju odbrane od 153 kilometra. Nesebično su im pomagali borci Šeste sanske, Pete Kozarske i Dubičke brigade.

SRNA/RTRS