latinica  ћирилица
09/01/2023 |  19:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Srpska poslala poruku mira, a dobila prijetnje iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice (VIDEO)

Republika Srpska je 9. januar proslavila dostojanstveno, onako kako i dolikuje ovom važnom datumu.
Svečani defile - Foto: RTRS
Svečani defileFoto: RTRS

Odali smo poštovanje onima koji su je stvarali i poslali poruke mira, a dobili prijetnje iz političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice zbog, kako kažu, obilježavanja neustavnog praznika.

Ne čude poruke iz drugog entiteta kako Republika Srpska obilježava praznik osporen od Ustavnog suda, i koji sa strancima i Bošnjacima kroji odluke po njihovoj mjeri.

Ali iznenađuju prijetnje dijela međunarodne zajednice, pa i današnja Evropske komisije, koja pokušava da ospori istorijsku činjenicu, da je Republika Srpska stvorena u miru – 9. januara.

Da li su pod pritiskom Amerike iz Brisela zaprijetili predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što je odlikovao predsjednika prijateljske nam Rusije Vladimira Putina.

Pa se otvara pitanje, ima li Republika Srpska pravo da ima prijatelje?

- Ukoliko Dodik ipak odluči da najviše odlikovanje Republike Srpske dodijeli Putinu i nastavi da čini neprihvatljive poteze, EU će to imati na umu i odlučiti o novim koracima protov Dodika - izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Briselu je itekako poznat neutralan stav Republike Srpske po pitanju sankcija Rusiji.

Nije im nepoznata ni činjenica da je Ruska Federacija, garant Dejtona i član Savjeta za sprovođenje mira u BiH.

- Neki su drugi kršili Dejton, kada se Rusija tome suprostavljala. To nije od juče, i nema nikakve veze sa Ukrajinom, iako će mnogi to tako da protumače - naglasio je Dodik.

Јedan od tumača Dana Republike je i čovjek bez legitimiteta u BiH, Kristijan Šmit.

Pa, osim što prijeti posljedicama upozorava i na prisustvo javnih službenika na svečanom defileu, jer ne poštuju Ustav.

Očigledno da Šmit i Američka ambasada pomno prate pojedine sarajevske medije koji su skenirali sve prisutne, posebno zvanice.

Objektivom kamere zumirali su i sina predsjednika Srbije, kao i sve ministre koji su u Istočno Sarajevo došli iz srpske prestonice.

Dobili su odgovor od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića. Podsjetio ih je da Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom, da poštuju teritorijalni integritet BiH, ali da prije svega vode računa o svom narodu u skladu sa međunarodnim konvencijama.

- Republika Srpska ustavno zagarantovana i međunarodnim aktima. To nikakve veze nema sa pitanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, odlukama Suda i tako dalje - rekao je Dačić.

Ni ovaj događaj nije mogao proći bez Bisere Turković, još aktuelnig ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara, koja je premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću uputila protestno pismo jer su obilježavanju Dana Republike prisustvovala dva ministra crnogorske Vlade.

U pismu se Bisera ponovo pozvala na odluku Ustavnog suda prema kojoj 9.januar – datum stvaranja Srpske ne može biti njen praznik.

- Ne može nijedna sudska odluka promijeniti tu činjenicu. Lakše je da taj sramni sud, Ustavni sud promijeni tu odluku, da bi ovi u Sarajevu bili manje opterećeni. Moraju da se počnu navikavati da Srbi neće odustati od obilježavanja Dana Republike 9. januara - rekao je Dodik.

Istorija se desila. Vrijeme je da svi oni koji pokušavaju negirati činjenicu shvate da volju jednog naroda ne mogu promijeniti. A danas je srpski narod dostojanstveno, bez vrijeđenja drugog i drugačijeg, sa trobojkama, proslavio Dan Republike!