latinica  ћирилица
10/01/2023 |  11:34 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

U Novom Gradu odata počast poginulima za odbranu Srpske (VIDEO)

Dan Republike Srpske, 9. januar, obilježava se danas u Novom Gradu gdje je služen parastos i položeni vijenci za 348 boraca sa područja ove opštine koji su živote dali za Srpsku.
Novi Grad - obilježavanje - Foto: RTRS
Novi Grad - obilježavanjeFoto: RTRS

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Novom Gradu Nemanja Starčević rekao je da Republika Srpska 27 godina rođendan slavi u miru i da je obaveza svih da rade na tome da Srpska svaki dan bude jača.

- Naš zadatak je da mladim generacijama ostavimo obavezu dostojanstvenog obilježavanja Dana Republike Srpske i da radimo da nam Srpska svaki dan bude jača - rekao je Starčević.

Parastos je služen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a potom su položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Vijence su položile delegacije opštine, opštinske Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja starješina Vojske Republike Srpske i Policijske stanice Novi Grad.

Nakon toga upriličena je posjeta spomen-sobi.

U Novom Gradu u 12.00 časova počinje svečana akademija na kojoj će biti prikazan dokumentarni film "Nije srce od kamena jače" autora Nedeljka Lajšića, posvećen Kristini Marčeta iz Svodne, prvoj majci koja je u minulom ratu izgubila tri sina.

Kroz redove Novogradske brigade u minulom ratu prošla su 8.263 borca, a od 348 boraca s područja ove opštine koji su svoje živote dali za Srpsku, 261 je poginuo u redovima brigade, dok je 1.175 ranjeno.