latinica  ћирилица
10/01/2023 |  22:07 ⇒ 11/01/2023 | 07:25 | Autor: SRNA

Vučević: Republika Srpska ima pravo da obilježava datum svog osnivanja

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da Republika Srpska ima pravo na obilježavanje datuma svog osnivanja i istakao da je to duboko utkano u dušu, emocije i razmišljanje naroda u Srpskoj.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Ne možete to administrativno i tehnički da otrgnete od naroda i zabranite, jer će na ovaj ili onaj način obilježiti dan kada je donio odluku da se formira Republika Srpska - istakao je Vučević i dodao da Republika Srpska kao konstitutivni dio BiH ima pravo na obilježavanje svog najbitnijeg datuma.

Prema njegovim riječima, bošnjački narod u BiH treba da razumije šta za Srbe znači Republika Srpska i da je opstanak Srpske uslov opstanka BiH.

Vučević je naglasio da Srbija dosljedno poštuje međunarodno pravo i Dejtonski mirovni sporazum čiji je garant, te priznaje cjelovitost BiH koja se sastoji od dva entiteta, od kojih je jedan Republika Srpska.

- U skladu sa međunarodnim pravom Srbija ima pravo na posebne veze sa Srpskom i prirodno je da zvaničnici Srbije učestvuju u obilježavanju tih datuma i proslava - rekao je Vučević za B92.

Vučević je istakao da nije bilo nijedne poruke zvaničnika Srbije koja može bilo koga da iritira i da niko od njih nije rekao ništa protiv drugog naroda.

On je podsjetio na zajedničko obilježavanje Dana srpskog jedinstva 15. septembra, zatim sjećanja na progon Srba u "Oluji" i mnoge druge datume.

Vučević je naglasio da su odnosi Srbije i Republike Srpske bratski, ali da je Srbija zainteresovana i za najbolje moguće odnose sa bošnjačkim narodom.

Govoreći o Kosovu i Metohiji i negativnom odgovoru Kfora na povratak dijela srpskih snaga na Kosmet, Vučević je naveo da vlasti Srbije detaljno razmatraju razloge zbog kojih Kfor tvrdi da nisu stečeni uslovi za povratak.

- Ima tu nekoliko mogućih daljih upita od Srbije, razmatramo i vidjećemo koji je sljedeći potez Srbije po tom pitanju i koja će biti dalja naša odluka - dodao je Vučević.