latinica  ћирилица
11/01/2023 |  13:46 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Dodik: Dan Republike sljedeće godine još svečaniji i radosniji (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Dan Republike naredne godine biti obilježen još svečanije i radosnije, istakavši da je 9. januar bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

Odgovarajući na krivičnu prijavu koju su protiv organizatora proslave Dana Republike Srpske Tužilaštvu BiH podnijela određena udruženja iz Federacije BiH proistekla iz proteklog rata, Dodik je rekao da im je bolje da se naviknu na Dan Republike.

Naveo je da je pravo svih da rade šta misle, ali da to nije doprinos opstanku BiH.

- Srpski narod u BiH je izašao na referendum i rekao da je 9. januar Dan Republike. To ne može da se mijenja. Formiranje Republike desilo se u miru - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su neprihvatljivi narativi političkog Sarajeva o 9. januaru, koji je istinski bio odraz narodne volje Srba u BiH da se onemogući njihovo preglasavanje u Skupštini BiH, kako bi srpski narod zaštitio svoje nacionalne interese u BiH.

Dodik je istakao da je upravo Dejtonski sporazum afirmisao tri konstitutivna naroda kao osnovne političke subjekte u BiH, te da se stalnim pričama da se 9. januara nešto desilo nastoje falsifikovati istorijske činjenice.

- Rat je počeo kada su Srbi preglasani na pomenutom nezakonitom referendumu, koji je podržala međunarodna zajednica, kao i nakon priznanja BiH i njene odluke o secesiji u kojoj nisu učestvovali Srbi. Ratne čarke su krenule dva-tri mjeseca nakon formiranja Srpske. Dakle, niko Srpskoj ne može imputirati tu namjeru - pojasnio je Dodik.

Podsjetio o da su se srpski predstavnici i tada pozivali na mir i sve činili da sa osnivanjem Srpske budu ravnopravan narod u BiH.

- Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati. Ponavljam, 9. januar je bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH. Niko nije 9. januara mislio da je to pitanje rata ili da je to ratna odluka. Smatrali smo da je to politička odluka, što se i pokazalo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon Božićnog prijema u kasarni Kozara.

POLICIЈA SRPSKE NIKOME U BiH NE TREBA BITI PROBLEM

Dodik je rekao je da Republika Srpska ima pravo na svoju policiju koja će biti opremljena u skladu sa svim međunarodnim standardima, te da defile u Istočnom Sarajevu nije pravljen da ikoga iritira ili bude bilo kakav udar na Bošnjake.

Dodik je rekao da Policiju Srpske kontrolišu međunarodne organizacije, te da u njoj nema ništa od opreme i naoružanja što nije policijski rekvizit i što ne pripada policiji.

Istakao je da nema ništa protiv da se pojedine policijske agencije u Federaciji BiH opremaju i naoružavaju, ali u skladu sa zakonom, kao što čini Policija Srpske.