latinica  ћирилица
13/01/2023 |  10:35 ⇒ 13:05 | Autor: TANЈUG

Zaustavljeno curenje amonijaka u Pančevu, utvrđuju se činjenice

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović rekao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Pančevu zaustavili curenje amonijačne vode koja je sinoć iscurila iz kamiona cisterne parkirane u pančevačkom naselju Topola i da policija obezbjeđuje mjesto akcidenta.
Azotara Pančevo (Foto: azotara.com) -
Azotara Pančevo (Foto: azotara.com)

On je dodao da su republička i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine noćas izašle na teren i da se utvrđuju sve činjenice ovog incidenta, kao i da Zavod za javno zdravlje Pančevo utvrđuje kolike su količine amonijačne vode iscurile i kakvo je trenutno stanje životne sredine u tom dijelu Pančeva.

Dujanović je potvrdio da se 10 građana Topole javilo lokalnoj Opštoj bolnici sa disajnim tegobama, ali je naglasio da niko nije teže povrijeđen. Naveo je da je sreća u ovom akcidentu to što amonijačna voda sadrži niže koncentracije amonijaka.

Cisterna je sa parkinga kompanije "Saga" u Topoli trebalo da nastavi put do fabrike cementa u Popovcu, kojoj je amonijačna voda bila namijenjena, rekao je Dujanović.

U naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu sinoć oko 22.45 došlo je do curenja amonijaka iz auto-cisterne koja je bila parkirana pored industrijskog kolosijeka koji pripada Azotari Pančevo.