latinica  ћирилица
14/01/2023 |  08:55 ⇒ 09:45 | Autor: SRNA

Pravoslavna Nova godina dočekana širom Crne Gore

Pravoslavna Nova godina dočekana je na otvorenom u više crnogorskih opština, a centralna proslava bila je u Podgorici, gdje je u ponoć u Hramu Hristovog Vaskrsenja moleban služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije.
Podgorica - pravoslavna Nova godina - Foto: SRNA
Podgorica - pravoslavna Nova godinaFoto: SRNA

Na platou ispred Sabornog hrama vjernici su naložili badnjake koje su držali u kućama od Badnje večeri, a pravoslavnu Novu godinu dočekali su u ponoć vatrometom.

Većina okupljenih nosila je trobojke i pjevala srpske pjesme.

Mitropolit Јoanikije je u besjedi poručio vjernicima da se ne otuđuju od Boga, da je to istovremeno otuđenje od bližnjih, izvor svake patnje, naročito duševne.

- Što se više udaljujemo od Boga, to više tonemo u tamu, naš um pomračuje i onda nismo sposobni ni za šta, a posebno ne da tvorimo dobro i da našu zajednicu učinimo kvalitetnom. Kada smo sa Hristom, onda imamo i osjećamo smisao života - poručio je mitropolit Јoanikije i dodao da se narod u Crnoj Gori vratio vjeri i to održava.

Pravoslavna Nova godina dočekana je na otvorenom i u Pljevljima, u organizaciji Eparhije mileševske i Crkvene opštine Pljevlja, a na trgu je održan koncert Tropiko benda.