latinica  ћирилица
14/01/2023 |  10:06 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Banjaluka: Uz kuvano vino, veselje i etno spektakl dočekana Nova pravoslavna godina (VIDEO)

Širom Republike Srpske sinoć je dočekana Nova godina po Јulijanskom kalendaru. Zdravlje, sloga, ljubav i jedinstvo srpskog naroda bile su želje građana. U Banjaluci je nakon bogatog programa ispred Hrama Hrista Spasitelja, tačno u ponoć služen moleban povodom pravoslavne Nove godine.
Banjaluka - doček Pravoslavne Nove Godine - Foto: RTRS
Banjaluka - doček Pravoslavne Nove GodineFoto: RTRS

Uz molaban, kuvano vino, veselo društvo i pravi etno spektakl Banjalučani ali i brojni turisti dočekali su Pravoslavnu novu godinu. U "Parkiću" ispred hrama Hrista Spasitelja u tradicionalnom duhu posjetioci svih generacija uživali su u nastupu jedne od najpoznatijih pjevačica etno muzike Bilje Krstić i "Bistrik" orkestra kao i mlade etno pjevačice iz Crne Gore Branke Zečević.

Povodom spektakularanog dočeka na otvorenom kao gosti nastupali su i mlada talaentovana pjevačica anđeoskog glasa sa Kososva i Metohije Pavlina Radovanović i Banjalučanin Danilo Milosavljević. Pravoslavni vjernici su sa osmjehom i pjesmom ispratili staru, a sa željom da bude bolja i uspješnija dočekali novu godinu.

Dok su neki novu godinu godinu po Јulijanskom kalendaru dočekali u krugu porodice, drugi su se ipak odlučili da je proslave u kafićima, restoranima ili klubovima. Banjalučani istču da je doček bio za pamćenje.

Kulturno-umjetnički program obilježavanja Pravoslavne Nove godine počeo je nastupom mladog Banjalučanina Danila Mislosavljevića, a ostali vrhunski izvoćači istakli su da im je čast zapjevati pred mnogobrojnom publikom u Banjaluci.

Grad na Vrbasu je i ovaj put pokazao da je sinonim dobrog provoda ali i njegovanja izvornh duhovnih vrijednosti. Ipak je Pravoslavna Nova godina dio našeg kolektivnog identiteta i čini nas posebnim i jedinstvenim.