latinica  ћирилица
14/01/2023 |  11:40 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Širom Srpske proslavljena Nova pravoslavna 2023. godina (FOTO/VIDEO)

U ponoć su molebani služeni u hramovima širom Srpske, a doček Pravoslavne nove godine organizovan je na mnogim trgovima. Svečano na otvorenom, uz kuvano vino, čaj i muziku novo ljeto dočekali su i stanovnici Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Novog Grada, Teslića, Prnjavora, Andrićgrada, Šamca, Foče.
Banjaluka - doček Pravoslavne Nove Godine - Foto: RTRS
Banjaluka - doček Pravoslavne Nove GodineFoto: RTRS

Na šetalištu pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, uz jednu od najpoznatijih pjevačica etno muzike Bilju Krstić i njen Bistrik orkestar, te uz mladu etno pjevačicu iz Crne Gore Branku Zečević pravoslavnu Novu godinu dočekao je veliki broj, kako Banjalučana, tako i gostiju iz drugih gradova. U ponoć je u hramu služen moleban za srećno i berićetno Novo ljeto.

Moleban u hramu Hrista Spasitelja

Pravoslavnu novu godinu na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu, uz nastup regionalne zvijezde Marije Šerifović i "OK benda" dočekali su mnogobrojni građani i turisti.

U dobojskom gradskom parku za dobru atmosferu u novogodišnjoj noći bio je zadužen Igor Vukojević. Građani sa jednom željom, da ova bude bolja od prethodne.

Veselo je bilo i na Trgu Pravoslavlja u Derventi.

Slavilo se do duboko u noć, u sarajevsko- romanijskoj regiji i na osniježenoj Јahorini. Za dobru atmosferu na trgu Srbija u Lukavici bio je zadužen Bane Mojićević a u paljanskom Olimpijskom parku Boris Režak. Novoj su se zajedno veselili najmlađi i oni već zagazili u treće životno doba.....

Pale - vatromet

U Novom Gradu održan je koncert pjevačice narodne muzike Viki Miljković, a u Kozarskoj Dubici upriličen je vatromet u ponoć.

Na području Srpca nije bilo organizovanog dočeka Nove godine po Јulijanskom kalendaru, osim u Razboju Lijevčanskom gdje tradicionalno Ansambl narodnih igara "Lijevče" organizuje proslavu sa ciljem njegovanja i očuvanja tradicije srpskog naroda.

Fočaci su novu godinu osim u kafićima i restoranima, dočekali i na Trgu kralja Petra koje je zabavljao Ansambl "Boemi" iz Užica.

Nakon slavlja, u hramovima širom Srpske služeni su molebani za blagosloveno novo ljeto Gospodnje.