latinica  ћирилица
16/01/2023 |  18:57 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Da li će najavljene padavine ugroziti usjeve? (VIDEO)

Najava obilnih padavina narednih dana unijela je nemir među poljoprivrednike, koji se sa zebnjom sjećaju poplava iz 2014. godine.
Pšenica - Foto: RTRS
PšenicaFoto: RTRS

Već sada na pojedinim parcelama, gdje je previše vlage, vidi se žutilo na pšenici i ječmu.

Agronomi kažu da će dodatne padavine ugroziti ozime usjeve, koji nisu dobili dovoljno mineralnog đubriva zbog visoke cijene.

U ništa boljoj situaciji nisu ni voćari.

Boban Vasić iz semberskog sela Batković kaže da je njegova parcela 2014. godine u vrijeme poplava bila potpuno pod vodom. Na parcelama koje je jesenas zasijao ima previše vlage, pa su već sada vidiljivi propadanje pšenice i ječma.

- Јoš dodatne količine koje očekujemo naravno da će pojedine parcele desetkovati. I na ovim površinama gdje izgleda vrlo dobro dovodi se u pitanje sa tom ogromnom količinom vode kako će to sve da se završi - naveo je Vasić.

- U naredna tri dana pojačane padavine će prouzrokovo vodoliježi, ovo je nepovoljan period za poljoprivredu, uslijediće i snijeg, pa treba obratiti pažnju na to i da slušamu struku kad je u pitanju prihrana - istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Boško Radić pšenicom je zasijao 450 dunuma, a uljanom repicom 250. Velika ulaganja i neuobičajene vremenske prilike za ovo doba godine, kaže, ponovo pred iskušenje stavljaju poljoprivrednike.

- Najava je velikih padavina je ozbiljan problem posebno na onom dijelu zemljišta koji nije propustljiv, koji je pjeskovit, šljunkovit to primi velike količine kiše i ne bude problem, ali ja se bojim uz Savski dio da će biti poplava poplava - istakao je Radić.

Stručnjaci savjetuju da na teško propusnim zemljištima poljoprivrednici naprave kanalice i prokope, kako bi omogućili odvođenje vode sa oranica.

- Јer ako dođe u nekom dužem vremenskom periodu do zadržavanja vode onda korijen nema mogućnosti da diše ne može da usvaja kiseoniok i dolazi do gušenja usjeva, ali teško je unaprijed reći kakava će biti situacija i nema drugih mjera ni preporuka kako bi polj mogli reaguju - istakla je Radmila Nešković, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Prema najavama agrometeorologa očekuje se da će nakon kiše, pasti snijeg, ali i temperatura vazduha. Naglašavaju da će to biti mnogo povoljnije za usjeve strnih žita.