latinica  ћирилица
19/01/2023 |  09:23 ⇒ 09:25 | Autor: Politika

Majkrosoft otpušta 10.000 zaposlenih

Kompanija Majkrosoft je počela otpuštanje 10.000 zaposlenih, što je gotovo pet odsto njene ukupne radne snage.
Majkrosoft (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Majkrosoft (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

To je, kako navode iz kompanije, odgovor na "makroekonomske uslove i promjene u prioritetima korisnika", pokazuje dokumentacija koja je danas uložena nadležnom regulatornom tijelu SAD.

Majkrosoft je u srijedu objavio da je upravo obavijestio radnike o otpuštanjima, a neka su počela odmah, prenosi Beta.

Najavljene su i promjene u hardverskom portfoliju kompanije i konsolidacija lokacija na kojima ona iznajmljuje kancelarije - što takođe znači smanjenje aktivnosti.

U mejlu zaposlenima, glavni rukovodilac Majkrosofta Satja Nadela naveo je da je otpuštanjem obuhvaćeno "manje od pet odsto ukupne baze zaposlenih", a da su "nekima obavještenja poslata u srijedu".

- Mada eliminšemo poslove u nekim oblastima, nastavićemo sa zapošljavanjima u ključnim strateškim sektorima - napisao je Nadela, ukazavši na važnost stvaranja "nove kompjuterske platforme" uz korišćenje napretka vještačke inteligencije.

Po njegovim riječima, korisnici usliga te firme koji su tokom pandemije kovida 19 sve više trošili na digitalnu tehnologiju, sada nastoje da "optimizuju svoje digitalne troškove tako da s manje postignu više".

- Takođe vidimo da organizacije u svim privrednim granama i svim geografskim područjima iskazuju oprez s obzirom da su neki dijelovi svijeta u recesiji dok je drugi dijelovi svijeta očekuju - napisao je Nadela.

I druge tehnološke kompanije - Amazon, Tviter i Meta, smanjuju broj zaposlenih, jer su zabrinute zbog negativnih ekonomskih kretanja u SAD i svijetu.