latinica  ћирилица
19/01/2023 |  18:31 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Zbog izlivanja Lima vanredna situacija u Rudom; Ugrožena četiri naselja (VIDEO)

Zbog izlivanja rijeke Lim iz korita u Rudom su ugrožena četiri naselja uz rijeke Lim i Uvac. U tom dijelu opštine proglašena je vanredna situacija.
Poplava - Rudo - Foto: RTRS
Poplava - RudoFoto: RTRS

U Foči su sve službe na oprezu, Drina i Ćehotina su u blagom porastu, za sada bez prijetnji od izlivanja. Nivo Drine i Rzava u Višegradu nije zabrinjavajući. U opštini Rudo, Lim se izlio na području Starog Rudog, Јelića, Mrsova i Obrvene, dugom sedam kilometara. Sve raspoložive snage su na terenu. Prema informacijama iz Crne Gore i Srbije nivo Lima se ne smanjuje.

Trenutno je ugroženo pet kuća i viseći most.

U Foči, prate situaciju zbog blagog porasta Ćehotine i Drine. Prethodna noć je bila kritična, ali je uspješno prebrođena.

U stalnoj su komunikaciji sa Hidrocentralom "Mratinje" u Crnoj Gori. Ohrabruje meteorološki bilten koji najavljuje da bi kod nas i u Crnoj Gori, kiša trebalo da pređe u susnježicu.

- Ne bi trebalo da dođe do izlijevanja ništa ne smijemo prepustati slučaju i dalje smo u stanju pripravnosti 24 časa - istakao je Miloš Јakić šef Odsjeka civilne zaštite opštine Rudo.

Preventivno zajedničko djelovanje republičkih i opštinskih institucija je način rada i za naredni period, istaknuto je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana sa rukovodstvom opštine Foča i Republičke uprave civilne zaštite.

Ova situacija pokazala je da je Foča jedna od najrizičnijih opština kada je riječ o odbrani od poplava i da je najvažnije da se počne sa sprovođenjem projekata izgradnje obaloutvrda.

- U situaciji kada je došlo do nepogode treba preduzeti sve mjere i upotrijebiti materijalna i operativna sredstva na sprečavanju i eliminisanju posljedica, odnosno ako dođe do posljedica da ih smanje kako bi život mogao da se nastavi ponašanja svih subjekata zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj - istakao je Karan.

U HE na Drini u Višegradu kažu da je sve pod kontrolom što se tiče rijeke Drine. Spremno su ispratili protok vode od 2.200 kubika.

I ovo je pokazatelj da uz dobru koordinaciju ne može biti propusta – kaže ministar Savo Minić koji se u sve to uvjerio i na sastanku sa nadležnima u Višegradu. Istaknut je značaj izrade dugoročnijeg plana djelovanja u vanrednim situacijama.

U Trnovu će sutra prestati da važi vanredno stanje, koje je u ovoj opštini bilo na snazi zbog obilnih padavina i izlijevanja rijeke Željeznice.

Nivo rijeke je normalizovan, a voda se povukla sa lokacija na kojima su nasipi prethodnog dana probijeni. To je ministru unutrašnjih poslova Sinišu Karanu prenio načelnik Dragomir Gagović.