latinica  ћирилица
19/01/2023 |  18:41 | Autor: RTS

Mari poslije preokreta eliminisao Kokinakisa u drugom najdužem meču na Australijan openu

Engleski teniser Endi Mari uspio je da savlada Australijanca Tanasisa Kokinakisa u drugom kolu Australijan opena sa 3:2 (4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5). Mari je do plasmana u treće kolo došao poslije rezultatskog preokreta jer je domaći teniser u vrlo izjednačenom nadmetanju prvi poveo sa čak dva osvojena seta.
Endi Marej (Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Endi Marej (Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Posljednji večerašnji meč u kome su snage odmjeravali Endi Mari i Tanasis Kokinakis svojim tokom i dužinom trajanja obilježio je ne samo današnji dan već možda i ovogodišnji turnir.

Nesvakidašnji duel trajao je čak pet sati i 50 minuta i u vrlo ravnopravnom nadmetanju do samog kraja je bilo neizvjesno ko će odnijeti pobjedu.

Na početku meča inicijativu je preuzeo Australijski teniser, koji je trenutno 159. na svjetskoj listi, i poveo poslije osvojenog taj brejka u drugom setu ubjedljivo sa 2:0, pa se učinilo da je nadomak pobjede.

Ipak Mari, koji je trenutno 66. na listi, nije se predavao i u vrlo izjednačenoj igri uspio da smanji prednost na 2:1 osvojivši treći set u novom taj brejku.

Time je i "prelomio" meč jer u nastavku ubjedljivo osvaja četvrti gem za izjednačenje i meč uvodi u odlučujući peti set.

Na sredini seta odluke Mari prvi osvaja čak četiri brejk šanse ali Kokinakis uspjeva sve da ih otkloni, a na kraju i da sačuva svoj servis gem.

Potom se nastavlja ravnopravan duel sve do samog finiša seta kada Mari na 5:5 osvaja nove čak četiri brejk šanse, Kokinakis opet uspjeva da otkloni tri, ali Mari četvrtu pretvara u vođstvo od 6:5.

Englez potom sigurno servira i osvaja pobjedu u nesvakidljašnje dugom nadmetanju.

Zanimljivost je da je Mariju i Kokinakisu malo nedostajalo da dužiniom večerašnje igre, koja je trajala 5 sati i 50 miuta, za malo nadmaše do sada najduži meč Đokovića i Nadala upravo na finalu Australijan opena 2012. godine koji je trajao 5 sati i 53 minuta.