mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  07:05 ⇒ 09:51 | Autor: RTRS

Drina se izlila u Zvorniku, Lim u opadanju, Vrbas i Una rastu (VIDEO)

Vodostaj Drine u Zvorniku je u porastu.
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

Na Hidrocentrali "Mali Zvornik" protok je bio maksimalno 2.390 metara kubnih u sekunci, pa je u Karakaju poplavljeno osam domaćinstava, a u Srednjem Šepku dvije kuće, izjavio je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović za RTRS.

Rijeka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u zvorničkim mjesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije četiri kuće, a ugroženo je još oko 50.

U Bijeljini je jutros vodostaj Drine na mjernoj stanici Radalj iznosio 505 centimetara i za pet centimetara je premašio kotu vanredne mjere odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su za RTRS iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo.

U dijelu opštine uz Lim i Uvac juče je proglašena vanredna situacija.

Lim se izlio na području mjesnih zajednica Staro Rudo, Mrsovo i Obrvena, rekao je za RTRS načelnik Opštinskog kriznog štaba Marko Pjevčević.

Zbog naglog porasta vodostaja uslijed čega je Vrbas prešao kotu redovne odbrane od poplava, zakazana je sjednica Štaba za vanredne situacije Banjaluka.

- Za sada nema mjesta panici, naše ekipe su u pripravnosti i u svakom trenutku spremne da reaguju - naveo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici i dalje raste, iznosi 344 centimetra i veći je u odnosu na sinoć za 20 centimetara.

Vodostaj rijeke Une kod Novog Grada i dalje u porastu, ali ispod kvote redovne zaštite od poplava.

Vodostaj Une u Kostajnici jutros u 8.00 časova iznosio je 382 centimetra, rijeka se izlila na poljoprivredno zemljište, ali nije poplavljen nijedan objekat.

Zbog izlivanja vode u Prijedoru je i dalje u prekidu putna komunikacija Tukovi-Bišćani, a saobraćaj se usmjerava na alternativne putne pravce.

Vodostaj Drine u Foči je u opadanju, Ćehotina je u blagom porastu, ali u je Pljevaljima u opadanju tako da se ne očekuju veći problemi.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i ispod je kote redovne odbrane od poplava.

Na području opštine Višegrad situacija je stabilna, Rzav se izlio na nekoliko lokacija, ali domaćinstva nisu ugrožena niti prijeti bilo kakva opasnost.