latinica  ћирилица
20/01/2023 |  07:46 ⇒ 08:02 | Autor: TANЈUG

Đurić: Minut do dvanaest za primjenu sporazuma Beograda i Prištine

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je za Tanjug da ne smatra da je dolazak "petorke" dan D za Srbiju, ali da misli da je svakako posljednji trenutak za primjenu sporazuma Beograda i Prištine.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

- Svakako je minut do dvanaest za primjenu Briselskog sporazuma, za poštovanje Vašingtonskih principa i za normalizaciju stanja na terenu i zaustavljanja Kurtijevih poteza koji su prethodnih mjeseci zadali mnogo glavobolje ne samo našim ljudima koji žive na KiM već i destabilizovali čitav region - rekao je Đurić.

Kako je rekao, od 24. februara prošle godine Kurti "kontinuirano i neprekidno nastoji da nasilnim metodama potkopa i oslabi srpske pozicije".

- Јedino što je uspio da uradi to je da potkopa i oslabi stabilnost u ovom dijelu Evrope. Srbija napreduje, razvija se unapređuje svoje ekonomske i političke kapacitete, samouvjereno i odgovorno se odnosi prema procesu dijaloga - ističe Đurić.

Naglašava da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "stao iza srpskog naroda na KiM", u prethodnim nedjeljama i mjesecima kada je bezbjednost bila ugrožena".

- Ovo je za Srbiju značajan dan, ali dan u kome će srpska delegacija i srpski predstvanici sa Vučićem na čelu voditi računa o interesima Srbije i budućnosti kako Srba na KiM, tako Srbije u cijelosti - zaključio je Đurić.