latinica  ћирилица
20/01/2023 |  09:27 | Autor: B92

Kako rukometaši Srbije mogu do četvrtfinala SP?

Poraz Srbije od Norveške je žestok udarac, ali i dalje postoji nada da "Orlovi" mogu do Pariza 2024.
Rukomet - Foto: RTRS
RukometFoto: RTRS

Tim Tonija Đerone i dalje ima teoretske šanse da se dokopa četvrtfinala Svjetskog prvenstva i samim tim kvalifikacija za Olimpijske igre.

Rukometaši Srbije mogu da završe takmičenje sa šest bodova, ali da bi izborili drugo mjesto u grupi u borbi sa Njemačkom i Holandijom su obje pobjede do kraja, protiv Argentine u subotu i Holandije u ponedjeljak.

Osim toga, srpskim rukometašima moraju da idu na ruku i rezultati rivala.

Nijemci treba da izgube oba naredna meča, od Holandije i Norveške, ali je problem što Skandinavci imaju prostora da kalkulišu u posljednjoj rundi i "biraju" da li će u četvrtfinalu na Španiju ili Francusku.

Tada bi nastao krug od tri tima sa po šest bodova (Srbija, Holandija i Njemačka) i onda bi dalje prošla reprezentacija sa najboljim gol količnikom.

"Orlovima" ide na ruku što su od Njemačke izgubili samo jedan razlike (34:33), pa bi dalje mogli da prođu i sa pobjedom od 2-3 razlike protiv Holandije.

Sve će biti jasnije u subotu, pod uslovom da Srbija ne izgubi protiv autsajdera grupe Argentine.

U slučaju očekivane pobjede, svi ćemo s posebnom pažnjom pratiti duel Holandije i Njemačke od 20 časova i 30 minuta i navijati svom snagom za "lale".

Ali, Srbija ima i druge adute u borbi za mjesto u Parizu, mada je potrebno da se poklopi mnogo stvari.

U kvalifikacije za OI idu ekipe koje na SP budu plasirane od druge do sedme pozicije, jer će šampion svijeta direktno u Pariz.

Međutim, uz "malo" sreće deveta i deseta pozicija na Mundijalu mogla bi da bude karta za kvalifikacije, a u nekom "ludom" scenariju čak i 11, prenose mediji u Srbiji.

Pošto je izvjesno da će Francuska da bude među osam najboljih na svijetu, a "trikolori" će kao domaćini direktno na OI, onda i osmi izvjesno ide dalje.

Realno je da Egipat bude u četvrtfinalu, a ako osvoji titulu šampiona Afrike, a favorit je, onda povlači i devetu poziciju za plasman u kvalifikacije.

Potom, šampion Evrope na predstojećem prvenstvu u Njemačkoj, sigurno ide u Pariz, pa bi to lako mogla da bude selekcija koja se plasirala na jedno od prvih osam mjesta na SP, pa bi to vodilo i desetu reprezentaciju sa ovog SP na najveće sportsko takmičenje na svijetu.

Јoš jedna nada je da Brazil uđe u četvrtfinale, a da bude najbolji na Panameričkom prvenstvu.

Onda bi još jedno mjesto, čak 11. u Poljskoj i Švedskoj moglo da bude dovoljno za kvalifikacije.

Taj scenario je najmanje izvjestan, jer će Brazilci teško na jedno od prva dva mjesta pored Švedske, Islanda, Portugala i Mađarske.

Deveto i deseto mjesto bi sasvim realno trebalo da budu dovoljni za kvalifikacije za Olimpijske igre, 11. već nije...

Pretpostavka za sve je da Srbija bude treća u Grupi tri, što znači da mora da pobijedi oba meča do kraja i da čeka rasplet.

Ne igra se razigravanje od devete do 12. pozicije. Broj bodova odlučuje redoslijed na tabeli.

Ako su oba tima izjednačena, onda odlučuje gol-razlika.

Slovenci i Hrvati imaju najveće izglede da se nađu na mjestima devet i deset.