latinica  ћирилица
20/01/2023 |  10:53 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Vanredna odbrana od poplava u Semberiji; U Јanji evakuisana trudnica (VIDEO)

U Republici Srpskoj vodostaji su u porastu. Bijeljina je uvela vanredne mjere odbrane od poplava za područje Semberije - Sektor 1, saopšteno je iz Јavne ustanove "Vode Srpske".
Sana Prijedor - Foto: RTRS
Sana PrijedorFoto: RTRS

Drina je u Bijeljini premašila kotu vanredne odbrane i izlila se u vikend naselju u Јanji.

U Јanji su trudnica i još tri lica evakusani protekle noći iz kuće koju je voda opkolila.

Drina se na području opštine Bratunac izlila na nekoliko lokacija poplavivši poljoprivredno uzobalno zemljište i gradsku plažu, ali nema opasnosti po domaćinstva.

Vrbas je u Banjaluci prešao kotu redovne odbrane od poplava.

Zvorniku je došlo do stagnacije i blagog pada vodostaja. Na području ove opštine poplavaljeno je desetak kuća u Karakaju i Šepku.

Na području opštine Rudo situacija je stabilna, rijeka Lim je u opadanju i materijalna dobra nisu ugrožena, potvrdio je načelnik Opštinskog kriznog štaba, Marko Pjevčević. Objekti i kuće nisu poplavljeni, ali se rijeka Lim izlila u Starom Rudom i poplavila njive, oranice i livade. U dijelu opštine proglašena je vanredna situacija, dodao je Pjevčević.

Foči je vodostaj Drine u opadanju.

U nekoliko gatačkih sela domaćinstva su i dalje odsječena od puta zbog izlivanja vode usljed obilnih padavina.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali i dalje ispod kote redovne zaštite od poplava. U ovoj opštini nema zaplavljenih objekata, a svi putevi su prohodni.

Vodostaj Une u Kostajnici je 384 centimetra, s tendencijom rasta od jednog centimetra na sat. Zaplavljenih objekata nema, a voda se izlila na poljoprivredne površine.

U Kozarskoj Dubici stanje je stabilno. Vodostaj Une je 356 centimetara, a Save u Јasenovcu 799 centimetara. Stambeni objekti i puni pravci nisu ugroženi.

Trenutni vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je 411 centimetara, s tendencijom opadanja.

Ohrabruje činjenica da je vodostaj ove rijeke i uzvodno, u Ključu i Sanskom Mostu, u opadanju, istakao je šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta. On je istakao da je stanje na terenu stabilno i da se veći problemi ne očekuju.

U opštini Trnovo situacija je povoljnija nakon ukidanja vanrednog stanja zbog obilnih kišnih padavina, a ubrzo će uslijediti procjena štete koja je nanesena manjem broju poplavljenih objekata, rekao je načelnik Dragomir Gagović.