latinica  ћирилица
20/01/2023 |  11:09 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Nuklearna elektrana Krško dobila saglasnost za produženje rada

Hrvatski Fond za zbrinjavanje radioaktivnog otpada sa sjedištem u Zagrebu objavio je danas da je Nuklearna elektrana Krško dobila ekološku saglasnost za produženje pogonskog vijeka sa 40 na 60 godina, do 2043. godine.
Nuklearna elektrana "Krško" (Foto: EPA/STRINGER) -
Nuklearna elektrana "Krško" (Foto: EPA/STRINGER)

Iz Fonda navode da je postupak dobijanja saglasnosti trajao više od dvije godine, te da je saglasnost za produženje pogonskog vijeka izdalo slovenačko Ministarstvo za okolinu i prostor.

- Prilikom izdavanja ekološke saglasnosti resorno ministarstvo pridržavalo se slovenačkog zakona o zaštiti okoline, te Espo i Arhuške konvencije. Za produženje životnog vijeka elektrane provedena je prekogranična procjena uticaja na okolinu u kojoj su učestvovale Hrvatska, Mađarska, Italija, Austrija i Njemačka - navode iz Fonda.

U postupku dobijanja saglasnosti učestvovalo je više od 50 stručnjaka iz Nuklearne elektrane Krško i institucija iz Slovenije i Hrvatske.

Kako bi Nukleaarna elektrana Krško mogla dobiti produženje pogonskog vijeka do 2043. godine morala se provesti procjena uticaja na okolinu i dobiti ekološka saglasnost.