latinica  ћирилица
20/01/2023 |  11:50 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Novitović: Situacija pod kontrolom i prati se stanje

U Republici Srpskoj je situacija stabilna i pod kontrolom, prati se stanje vodotoka i sve informacije sa terena blagovremeno se analiziraju, te preduzimaju mjere na zaštiti ljudskih života i imovine, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.
Milan Novitović - Foto: RTRS
Milan NovitovićFoto: RTRS

Novitović je naveo da je na području Zvornika i Bijeljine situacija očekivana i da će se tokom vikenda plavni talas spuštati u taj dio.

On je naveo da se može očekivati da Drina poplavi niže dijelove, kao što je to u dijelu naselja u Zvorniku na terminalu.

Novitović je naglasio da je nekoliko objekata zaplavljeno od Drine i rijeke Hoče i dio vikend naselja u Јanji.

- Velika je količina vode u rijeci Savi i otežano je ulijevanje Drine što može imati za posljedicu da se Drina dodatno izlije u dijelu Јanje i Popova, ali ništa alrmantno - rekao je Novitović za Srnu.

Novitović je rekao da je vodostaj Une, Sane i Vrbasa u porastu, da se situacija prati i sve nadležne službe su blagovremeno preduzele zakonom propisanje radnje.

On je naveo da je na području Hercegovne stabilno stanje, prestale su padavine, nema prijetnji ni rizika, a što se tiče Foče, vodostaj rijeke Drine je u opadanju, Ćehotina ima rast i blago izlivanje na dijelu ušća, ali nema ugroženih objekata.

Prema njegovim riječima, u Rudom Lim i dalje ima izuzetno velik vodostaj i veliki dotok vod, ali nema ugroženih objekata niti života.