latinica  ћирилица
20/01/2023 |  12:16 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

"Nedopustivo ponašanje Petrovića - ne sarađuje sa republičkim institucijama"

Direktor Јavne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović ocijenio je da se gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović neodgovorno ponaša u uslovima vanredne odbrane od poplava i da ne sarađuje sa institucijama Republike Srpske, što je nedopustivo.
Bijeljina-Gradska uprava (Foto: gradbijeljina.org) -
Bijeljina-Gradska uprava (Foto: gradbijeljina.org)

- Ne odgovara na pozive premijera Srpske Radovana Viškovića koji bi da se informiše o situaciji u Semberiji usljed padavina i to ostavlja bez komentara. Nikakav komentar nemam. Lično sam ga jutros kontaktirao prije nego što smo uveli stanje vanredne odbrane od poplava, pozivao njegov broj telefona i nije mi se javljao - rekao je Milovanović Srni.

On je dodao da je pokušavao da ostvari kontakt sa gradonačelnikom i posredstvom njegovog šefa kabineta, te ponudio da sa svojim ljudima tehničke struke ode na sastanak u Gradsku upravu.

- Pokušavao sam to kako bismo se dogovarali šta da činimo ako situacija bude još alarmantnija, ali ni na moje pozive nije odgovarao tako da prosto nemam komentar - rekao je Milovanović.

On je ponovio da je nedopustivo da se neko na takvoj funkciji tako ponaša.

NOVITOVIĆ: PETROVIĆ DA REAGUЈE U INTERESU SVIH GRAĐANA

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović smatra da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović treba da reaguje u interesu svih građana u uslovima vanredne odbrane od poplava i da se ponaša u skladu sa zakonom, a ne da ima politički pristup i da se ne javlja na poziv premijera i nadležnih institucija.

- U ovakvim situacijama naša politika i politički stavovi i interesi treba da budu daleko iza onoga što su naše obaveze prema građanima - rekao je Novitović Srni.

Novitović ističe da u ovakvim situacijama prekid komunikacije nije najbolji izbor, ali da je to Petrovićevo ponašenje i njegov pristup.

PETROVIĆ DUŽAN DA SARAĐUЈE SA INSTITUCIЈAMA

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je da gradonačelnik Petrović mora sarađivati sa zvaničnicima i institicijama Republike Srpske, posebno u uslovima vanredne mjere odbrane od poplava i sve lično ostaviti postrani.

Đurđević smatra veoma neodgovornim što neko ko je komandant Štaba civilne zaštitene ne odgovara na pozive predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i ostalih nadležnih, te poručio Petroviću da se u ovakvim situacijama moraju ostaviti po strani "lični afiniteti".

- On je zbog svih građana koje predstavlja dužan da sarađuje sa svim institucijama i organima Republike Srpske, posebno u ovakvim situacijama - rekao je Đurđević Srni.

On smatra da je ovakvo ponašanje gradonačelnika za svaku osudu i da od toga štetu, kako kaže Đurđrvić, mogu imati samo građani Bijeljine i Semberije.

- Iskreno se, ipak, nadam da do takve štete neće doći - rekao je Đurđević.

Podsjećamo, dok rijeka Drina prijeti Semberiji, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ne odgovara na pozive iz Vlade Republike Srpske, Јavne ustanove "Vode Srpske" i Republičke uprave civilne zaštite, saznaje RTRS u Vladi Srpske.