latinica  ћирилица
20/01/2023 |  13:32 | Autor: SRNA

Lajčak: Očekivano više razumijevanja za prijedlog o normalizaciji

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da će pregovori biti nastavljeni tamo gdje su stali, sve dok ne bude postignut dogovor.
Miroslav Lajčak  (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Lajčak je rekao novinarima da sastanak u Prištini, koji je sa još petoricom zapadnih diplomata imao sa premijerom /samoproglašenog/ Kosova Aljbinom Kurtijem, nije bio lak, ali je bio otvoren i iskren, te da su očekivali više razumijevanja za njemačko-francuski plan, prijedlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i mogućnosti koje taj plan nudi.

- Svrha sastanka sa Kurtijem koji je trajao više od dva sata bio je naš prijedlog za normalizaciju odnosa koji smo iznijeli u septembru, a zatim u decembru - naveo je Lajčak.

On je naglasio da su "na sredini puta", da je prerano davati bilo kakvu "dramatičnu" izjavu jer slijedi sastanak i razgovori u Beogradu, ali je poručio da će se nastaviti pregovori tamo gdje su stali.

Na sastanku sa Kurtijem, osim Lajčaka, bili su izaslanik američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, te savjetnici njemačkog kancelara, francuskog predsjednika i italijanskog premijera.