mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  13:44 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Stojičić: Nastavak aktivnosti u vezi sa digitalizacijom sadržaja udžbenika

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić održala je danas sastanak se direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem, direktorom Zavoda za obrazovanje odraslih Branislavom Radinovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojanom Đenićem sa kojima je definisala prioritetne aktivnosti koje treba da se sprovedu u toku 2023. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.
Stojičić- sastanak (Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske) -
Stojičić- sastanak (Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske)

Stojičićeva je iskazala nedvosmislenu opredijeljenost da Ministarstvo prosvjete i kulture nastavi sa razvojem i unapređenjem predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja odraslih.

- Pored ulaganja u školske objekte, digitalizaciju, udžbenike i različitu opremu koju koriste vaspitno-obrazovne ustanove u narednom periodu Ministarstvo prosvjete i kulture definisaće i principe kontinuiranog i cjeloživotnog obrazovanja prosvjetnih radnika, ali i vršenje samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola - rekla je Stojičićeva.

Dodala je i da će u narednom periodu biti nastavljena saradnja sa Ministarstvom prosvjete Republike Srbije koje je opredijeljeno da vaspitno-obrazovnom sistemu Srpske prenese stečeno iskustvo.

Na sastanku je konstatovano da će i u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti u vezi sa digitalizacijom sadržaja udžbenika i da će navedena aktivnost dati doprinos povećavanju kvaliteta obrazovanja i smanjenju težine đačke torbe.

- U narednom periodu Ministarstvo će kroz progame stručnog usavršavanja prosvjetnih radnika nastaviti sa jačanjem vaspitne uloge škole. Opredjeljenje Ministarstva će biti da se u toku 2023. godine nastavi sa sprovođenjem spoljašnjeg vrednovanja postignuća učenika kako bi se steklo dodatno iskustvo za uvođenje obaveznog vrednovanja postignuća učenika na kraju osnovne i srednje škole - rekla je Stojičićeva.

Dodala je da će sprovođenje eksperimentalne mature biti značajno za povećavanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog sistema Republike Srpske.

Na sastanku je Stojičićeva izrazila jasnu opredijeljenost da se Zavod za obrazovanje odraslih, pored svih drugih aktivnosti za koje je zadužen, prioritetno usmjeri na promociju programa obrazovanja odraslih i uvođenje novih programa sa ciljem prekvalifikacije, dokvalifikacije i izvođenja programa stručnog usavršavanja, a sve sa ciljem bržeg zaposlenja na tržištu rada u Republici Srpskoj.