latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:13 ⇒ 19:01 | Autor: Agencije

Ustavni sud ukinuo termin zajedničke institucije

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdićevom za ocjenu ustavnosti člana 5 Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH danas je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

U ovoj odluci Ustavni sud je, između ostalog, naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo "institucija BiH".

Ustavni sud smatra da je na ta taj način zakonodavac postupio suprotno načelu vladavine prava propisanom Ustavom BiH zato što je sporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana 3 Ustava BiH.

Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik NiP-a u avgustu prošle godine je Parlamentu u hitnoj proceduri uputio prijedlog zakona kojim bi se iz Zakona o zastavi BiH brisao termin zajedničke institucije.

Tada je rekao da traži da se briše "neustavna sintagma zajedničke institucije u dijelu koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava".

Dodao je da je "nedopustivo da ta formulacija stoji u tako zakonu" i predložio da se umjesto termina zajedničke institucije koristi termin institucije BiH.

Zvizdić je ranije tokom rasprava u Parlamentu poslanicima iz Srpske govorio da ne koriste izraz "zajedničke institucije" tvrdeći da on ne postoji u Ustavu BiH.