latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:32 ⇒ 15:40 | Autor: Agencije

Preminuo legendarni pjevač Dejvid Krozbi

Legendarni pjevač Dejvid Krozbi preminuo je u 81. godini, objavili su američki mediji.
Dejvid Krozbi (FOTO: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT) -
Dejvid Krozbi (FOTO: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT)

Američki pjevač, gitarista i tekstopisac, Dejvid Krozbi rođen je 14. avgusta 1941. godine, a pored solo karijere, bio je jedan od osnivača i bendova Birds i Crosbi, Stills & Nash.

Njegova supruga je izdala saopštenje i zamolila da se privatnost njihove porodice ispoštuje.

- Sa velikom tugom saopštavamo da je nakon duge bolesti preminuo naš voljeni Dejvid Krozbi. Iako više nije sa nama njegova humanost i dobra duša će nastaviti da nas inspirišu. Mnogo će nam nedostajati - stoji u saopštenju.

Podsjetimo, The Byrds bila je američka rok grupa osnovana 1964. godine u Los Anđelesu, te godine im se pridružio i Krozbi, a svoj prvi hit broj jedan dobili su u aprilu 1965. sa obradom pjesme ""Mr. Tambourine Man" Boba Dilana. Krozbi se pojavio na prvih pet albuma Birdovih i producirao reunion album originalne postave iz 1973. godine.

Godine 1967. pridružio se  Buffalo Springfielduna pozornici Monterei Pop Festivala, što je doprinjelo njegovom otpuštanju iz Birdsa.

Kasnije je osnovao  Crosbi, Stills & Nash.1968. godine sa Stivenom Stilsom i Grejemom Nešom iz Hollies.

Nakon objavljivanja njihovog debi albuma, CSN je osvojio nagradu Gremi za najboljeg novog izvođača 1969. Nil Јang se pridružio grupi za nastupe uživo, njihov drugi koncert je bio Vudstok, prije nego što su snimili svoj drugi album Deja Vu.

Zamišljeni da budu grupa koja može slobodno da sarađuje, Krozbi i Neš su snimili tri zlatna albuma 1970-ih, dok je jezgro CSN-a ostao aktivan od 1976. do 2016. CSNI okupljanja su se održavala u svakoj deceniji od 1970-ih do 2000-ih.