mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:40 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Košarac: HE Buk Bijela u nadležnosti Srpske, Ustavni sud produžena ruka SDA i dijela međunarodne zajednice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da nije iznenađujuća današnja odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom 24 poslanika iz prošlog saziva parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti dodijeljenih koncesija za izgradnju Hidorelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Odlučujući o pomenutom zahtjevu, Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH iz jula 2021. godine. Zaključeno je da će Ustavni sud BiH ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu BiH.

Košarac je istakao da, prema Zakonu o koncesijama BiH, poslanici u parlamentu BiH ne mogu biti strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH, odnosno da nemaju legitimitet da predstavljaju stav BiH i zastupaju njen interes.

- Poslanici mogu pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH, ali nemaju legitimitet da vode postupak pred Komisijom za koncesije BiH, jer Zakon o koncesijama jasno kaže da postupak u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili drugi organ koji odredi Savjet ministara, što nije učinjeno - naglasio je Košarac.

S tim u vezi, on je dodao da Komisija za koncesije u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije mogla da postupa i odluči po nalogu Ustavnog suda, jer druga strana u sporu ne postoji.

- Dakle, 24 poslanika iz prošlog saziva ne mogu zastupati interes BiH, tako da ni Komisija za koncesije u svojstvu Zajednike komisije za koncesije nije mogla da ulazi u meritum stvari niti da odlučuje po nalogu Ustavnog suda BiH - dodao je Košarac.

On je upozorio da određeni predstavnici međunarodne zajednice i političke strukture iz SDA koriste Ustavni sud BiH za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

- Ustavni sud BiH godinama je produžena ruka i politički instrument funkcionera SDA i dijela međunarodne zajednice. Takvo sinergijsko djelovanje u pravilu je usmjereno protiv Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta, što je nedopustiva praksa - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da takve strukture pokušavaju da ospore izgradnju HE "Buk Bijela", kao jedne od najvećih regionalnih investicija, blokirajući privredni razvoj Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

- Izgradnje HE Buk Bijela isključivo je u nadležnosti institucija Republike Srpske, jer se predmetno koncesiono dobro u potpunosti nalazi na njenoj teritoriji, tako da BiH nema nadležnosti u ovom predmetu - naglasio je ministar Košarac.

On je zaključio da je posebno paradoksalno i besmisleno da se političari iz SDA protive ovom projektu, s obzirom na činjenicu da je izgradnja HE Buk Bijela dio Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koju su u Savjetu ministara podržali i bošnjački ministri.