mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  15:58 | Autor: SRNA

Vulić: Čudi me da termin zajedničke institucije nisu promijenili u sarajevske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić navela je da Ustavnom sudu BiH, po nalogu političkog Sarajeva, smeta termin zajedničke institucije, dodavši da je čudi da ga nisu promijenili u sarajevske.
Sanja Vulić - Foto: RTRS
Sanja VulićFoto: RTRS

Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH da ukinu termin zajedničke institucije BiH, jer, kako je navedeno, nije u skladu Ustavom, Vulićeva je u izjavi Srni naglasila da termin zajedničke i zajedništvo uopšte može biti sporan samo onome ko misli da one trebaju biti centralne.

- A biće samo ono što je Ustavom definisano. Zanima me obrazloženje odluke i da li ima izdvojenih mišljenja koja ću sa pažnjom pročitati jer trebalo je smisliti šta tu nije u saglasnosti s Ustavom. Ustavni sud u ovakvom sastavu je 'zreo' za jedno dobro preispitivanje jer od uloge 'podržava Ustav' kako piše i kako bi trebalo dolazimo do tumači i modifikuje - istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da BiH jeste državna zajednica, sastavljena od dva entiteta, te da su pojedinci iz političkog Sarajeva dali svoj doprinos da nikada ne dobije obrise države.

- Sve dok političko Sarajevo Republiku Srpsku naziva Er-Es i pominje je u deminutivu, mi ćemo institucije BiH nazivati njihovim pravim imenom - zajedničke institucije - poručila je Vulićeva.