latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:03 | Autor: TANЈUG

Vlada Srbije: Srbija turistička destinacija u usponu, veliki rast broja noćenja

U Srbiji je u decembru 2022. godine zabilježeno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od 45 odsto u odnosu na decembar 2021. godine kada je bilo ukupno 695.153 noćenja, saopštila je Vlada Srbije pozivajući se na izvještaj Informacionog sistema "eTurista" centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Skijanje (Foto:  FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Skijanje (Foto: FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Kao zanimljiva se navodi činjenica da je od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabilježeno da je broj noćenja stranih turista bio veći nego domaćih turista, jer je broj noćenja stranih turista iznosio 552.481, a domaćih 451.336.

Navodi se i da je iznos boravišne takse za pravna lica prošle godine iznosio više od 901 milion dinara, što predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Navedeni podaci su, ističe se u saopštenju, dokaz ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu, kao i izgradnju privlačnih smještajnih kapaciteta.

Kroz podatke se, dodaju, ogleda i rad države u oblasti kulture, umjetnosti, očuvanju tradicije Srbije i važnih arheoloških nalazišta, tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesovanje.

Kao primjere tog rada navode obnovu i rekonstrukciju Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što je Narodni muzej, Muzej savremene umjetnosti.

Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne ljepote Ovčarsko-kablarske klisure.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema posljednjim podacima izdvajaju po najvećem broju noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

Informacioni sistem "eTurista" je centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva i baza je podataka i evidencija o svim smještajnim kapacitetima u Srbiji, a pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete "stan na dan".

Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije za potrebe tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u upotrebi je od oktobra 2020. godine.

Omogućio je sistemsko regulisanje ugostiteljstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva.