latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:14 ⇒ 21/01/2023 | 07:49 | Autor: RTRS

Nabujali Lim u blagom opadanju; Rudom najveća opasnost prijetila od dotoka vode iz Crne Gore i Srbije (VIDEO)

Na području opštine Rudo vodostaj rijeke Lim je u blagom opadanju. Najveća opasnost prijetila je iz dotoka vode iz Crne Gore i Srbije. S prestankom padavina, očekuje se i povlačenje vode u korita. I u Foči su rijeke u postepenom opadanju. U Višegradu stanje stabilno.
Poplava - Rudo - Foto: RTRS
Poplava - RudoFoto: RTRS

I u Foči su rijeke u opadanju. S prestankom kiše i prelaskom u susnježicu i snijeg u višim predjelima, očekuje se smanjenje vodostaja i povlačenje u korita.

Nabujalom Limu, korito je bilo tijesno. S obilnim padavinama, nivo se povećao i izlio u Starom Rudom, Mrsovu, Јelićima i Obrvenoj. Nivo vodostaja povećao je dotok iz Crne Gore i Srbije. U Starom Rudom voda se bila izlila i na put i prekinula saobraćaj.

- Deset godina sam ovdje, i ovako nikad nije bilo. Sve je uništilo - kaže Miroljub Rađen, Staro Rudo.

Proglašena je vanredna situacija. U Opštinskom štabu ističu da su u saradnji s republičkim institucijama uspjeli da na vrijeme reaguju kako ne bi došlo do većih posljedica. Ekipe Civilne zaštite, komunalnog preduzeća i Dobrovoljnog vatrogasnog društva su na terenu.

- Utvrđeno je da veće materijalne štete nema. Nema ugroženih kuća i objekata rijeka se izlila i poplavila njive i livade - istakao je Јovica Vidaković zamjenik načelnika opštine Rudo.

Vodostaji rijeka na području Foče su stabilni. Drina je u opadanju, dok je nivo Ćehotine nešto veći. U stalnoj su komunikaciji sa službama u Crnoj Gori, Hidroelektranom "Mratinje" i Službom za spasavanje Pljevlja. Procijenjeno je da je u gornjem toku Ćehotine visina vodostaja na maksimumu i da se očekuje blago opadanje.

- Trenutno je najpovoljnija situacija u ovih nekoliko dana Ćehotina opada za 60, a Drina za 70 centimetara - naveo je Miloš Јakić šef Odsjeka za civilnu zaštitu Opštine Foča.

I u Višegradu situacija je stabilna, Drina je u padu. I nivo rijeke Rzav je u opadanju pa domaćinstvaa nisu ugrožena. Pojavilo se nekoliko klizišta, sanirana su u Osojnici i naselju Kalate.

- Imamo pojavu klizišta i kod sportskih terena uz Drinu i klizište u Kosovu Polju kod privatne kuće - istakao je Dragan Јovanović Opštinska civilna zaštita Višegrad.

U Hidroelektrani "Višegrad" pojašnjavaju da je protok pod kontrolom. Lim je zaustavio rast, Drina je i dalje u svom koritu od Novog Goražda do Bajine Bašte.

- Dakle imamo proticaj od 1.800 kubika možemo reći da je manje za 300 kubika nego što je bilo kroz noć i u sinoćnim časovima - naveo je Darko Andrić izvršni direktor za proizvodnju i upravljanje “HE na Drini“ Višegrad.

Republičke i opštinske ekipe zaštite i spasavanja obilaze rizična mjesta i u pripravnosti su, kako bi reagovali u slučaju potrebe. Pojačan oprez ostaje dok se vremenske prilike ne stabilizuju i rijeke u koritima ne budu na nivou bez opasnosti od izlijevanja.