latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:27 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Minić i Milovanović u Bijeljini: Institucije blagovremeno reagovale, izbjegnute veće štete (FOTO/VIDEO)

Institucije Srpske su blagovremeno reagovale i upozorile stanovništvo na opasnost od poplava, čime su izbjegnute veće štete, ocijenio je danas u Јanji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.
Minić i Milovanović posjetili lokaciju Orlovo polje - Foto: RTRS
Minić i Milovanović posjetili lokaciju Orlovo poljeFoto: RTRS

On je sa direktorom Јavne ustanove "Vode Srpske" Miroslavom Milovanovićem i vršiocem dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milanom Novitovićem posjetio vodoprivredne objekte ustava Јanja i Orlovo polje u Јanji.

Minić je istakao da je Bijeljina sada najugroženija lokalna zajednica u Srpskoj i da su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava , ali da je vodostaj rijeke Drine u stagnaciji.

Foto: RTRS

- Značajna sredstva koja su uložena u Bijeljinu su doprinijela tome da sigurno danas nemamo situaciju proteklih dana kao što bi to bilo da to nije urađeno. Samo radi nekih poređenja, koordinacija koja je rađena u slivu Drine, protok je prije nekih par godina bio 1.700 kubika i bile su mnogo veće štete nego sada kada je to bilo i 2.300 i 2.400 kubnih metara. Znači sve u svemu Vlada je tu da odreaguje na vrijeme i sve ćemo raditi da to bude preventivno - istakao je Minić.

Foto: RTRS

Novitović je ocijenio da su nadležne službe u Republici Srpskoj spremno dočekali obilne padavine i povećane vodotoke, te najkvalitetnije do sada sproveli preventivne mjere da bi spriječili povplave i štetu smanjili na najmanju moguću mjeru.

- U Semberiji nema mjesta panici jer je opao dotok vode iz svih pravaca u slivu rijeke Drine - dodao je Milovanović.