latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:49 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U Јanji zaplavljeno vikend naselje, u Zvorniku desetak kuća (VIDEO)

Zbog opadanja vodostaja Drine u donjem toku, iz vanrednih mjera odbrane od poplava u Semberiji, prešlo se u redovne, potvrdio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
Јanja - Foto: RTRS
ЈanjaFoto: RTRS

Drina je u Јanji zaplavila vikend naselje, a na području Zvornika poplavaljeno je desetak kuća u Karakaju i Šepku. Iz "Voda Srpske" pozivaju stanovništvo naselja u blizini Drine da prate obavještenja nadležnih institucija. Nivo Save raste, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava.

Vikend naselje u Јanji kod Bijeljine je zaplavljeno. Trudnica i još tri lica evakuisani su protekle noći iz kuće, koju je voda opkolila. U Јanji ipak kažu da cijeli život žive pored Drine. Zabrinuti jesu ali se ne plaše.

S obzirom na rast vodostaja, očekuje se da Drina izlije i u priobalnom području Amajlija. Pripadnici gradske i Republičke uprave Civilne zaštite i Voda Srpske, prate situaciju na terenu.

U selu Popovi, Drina je i dalje u koritu, ali se mještani pripremaju za ozbiljnije situacije. Zatražili su pomoć od Republičke uprave civilne zaštite, jer je, tvrde, izostala saradnja sa Civilnom zaštitom grada Bijeljina

Na nedostatak saradnje sa gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem, upozorio je i direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović. On je ocijenio da se gradonačelnik Bijeljine neodgovorno ponaša u uslovima vanredne odbrane od poplava i da ne sarađuje sa institucijama.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, kaže - u ovakvim okolnostima, saradnja nadležnih institucija je obaveza, a ne dobra volja funkcionera.

Iz Gradske uprave je potvrđeno da su iz kabineta premijera juče primili poziv. Gradonačelnik je u saopštenju naveo da su njegovi savjetnici potvrdili da nije u kancelariji, nego na terenu.

Drina je zaplavila desetak kuća u Karakaju i Šepku. Mještanima je blagovremno pružena pomoć u zbrinjavanju materijalnih dobara. Zaplavljeno je poljoprivredno zemljište u nekoliko podrinjskih sela. Na snazi je i dalje upozorenje na maksimalan oprez.

Tokom dana i u danima vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rijekama u Srpskoj, ali sa tendencijom stagnacije.