latinica  ћирилица
20/01/2023 |  17:03 | Autor: TANЈUG

Hrvatski sabor usvaja Zakon o otvaranju plaža za sve građane bez naknade

U hrvatskom saboru danas je predstavljen Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji predviđa da ubuduće javne plaže neće imati ogradu, već će ostati otvorene za sve građane.
More - Foto: RTRS
MoreFoto: RTRS

Prijedlog zakona je predstavio državni ministar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Јosip Bilaver rekao je da će sve plaže, osim plaža posebne uporabe (plaže bolnica u sistemu javnog zdravstva, plaže za pse, nudističke i slične) su javne.

- To znači da svi imaju jednak pristup i nijedna od tih plaža neće imati ogradu - rekao je Bilaver.

On je rekao i da je prilikom izrade ovog prijedloga bilo otpora onih kojima, kako je rekao, oduzimaju to pravo jer, ako su do sada rizorti ili hoteli i mogli ograđivati plaže, sada im je ta mogućnost oduzeta.

Bilaver je pojasnio da 50 posto plaža koje se nalaze unutar naseljenog područja može biti dato u koncesiju, ali ne smije biti ograđeno, nego na tu plažu smije da dođe svako.

- Ako neko ne želi da koristi nečiju ležaljku ili suncobran, neće to koristiti, već će leći na svoj peškir i uživati na toj plaži - poručio i podsjetio da se prema dosad važećem zakonu na plažu nije moglo bez plaćene ulaznice.

Zato je, kazao je, potpuno deplasirano govoriti da novi zakon predviđa zatvaranje plaža i da će moći ih koriste samo neke elitističke grupe.

Bilaver je rekao da je zaštita javnog dobra od devastacije i nelegalne gradnje jedan od najbitnijih ciljeva zakona, prenijela je Hina.

Zakon predviđa i drakonske kazne za sve nelegalne graditelje na pomorskom dobru, sve koji eksploatišu ekonomski pomorsko dobro bez koncesije, dozvole ili prava na posebnu upotrebu, kao i sve koji ometaju opštu upotrebu pomorskog dobra, rekao je državni sekretar.