latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:16 | Autor: SRNA

Blagojević: Zvizdićeva apelacija nema pravno uporište u Ustavu BiH

Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da apelacija Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o zastavi BiH u kojem se spominje termin "zajedničke institucije" nema pravno uporište u Ustavu BiH.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

Blagojević je pojasnio da su dva razloga za to. Prvo, nijedna odredba Ustava BiH ni eksplicitno niti implicitno ne zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim institucijama, a samo kada bi Ustav BiH izričito sadržao odredbu kojom se zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim, samo tada bi bilo neustavno da se u zakonu ili drugom propisu te institucije nazivaju zajedničkim. Međutim, naglasio je on, Ustav BiH ne propisuje takvu zabranu.

- Takva zabrana nije ni mogla biti propisana Ustavom imajući u vidu drugi razlog, a to je da preambula Ustava BiH podsjeća na Ženevske i Njujorške principe i time te principe inkorporiše u Ustav BiH. Ženevskim principima, usvojenim 8. septembra 1995. godine, uređena je zajednica između Republike Srpske i Federacije BiH i izvršena teritorijalna raspodjela po principu 49 odsto teritorije je Srpska, a 51 odsto FBiH. Njujorškim principima iz septembra 1995. godine Republika Srpska i FBiH su se dogovorili da će na nivou BiH postojati Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH, Savjet ministara BiH i Ustavni sud BiH. Dakle, svaka od tih institucija je najprije ZAЈEDNIČKI dogovorena između Republike Srpske i FBiH, pri čemu je Njujorškim principima takođe zajednički dogovoreno da će u svakoj od tih institucija biti odgovarajući broj izabranih lica iz Republike Srpske, sa jedne, i FBiH sa druge strane - istakao je Blagojević za Srnu.

Navodi, i zbog toga su, dakle,  to zajedničke institucije BiH, što je zatim potvrđeno i u normativnom dijelu Ustava BiH.

- Naime, i u normativnom dijelu Ustava BiH vidi se da su sve institucije na nivou BiH, počevši od Parlamentarne skupštine, Predsjedništva, Savjeta ministara, Centralne banke i Ustavnog suda BiH, koncipirane i ustavno utemeljene na zajednici Republike Srpske i FBiH kroz predstavljanje Srpske na jednoj i FBiH na drugoj strani u tim zajedničkim institucijama. Svaka od ovih institucija imaju predstavnike i iz Srpske i iz FBiH pa su one i zbog toga zajedničke institucije utemeljene u Ustavu BiH i to je valjan osnov da se i u zakonu koristi termin zajedničke institucije - istakao je Blagojević.

Blagojević je naveo da ovo u konačnici znači da je Zvizdićev zahtjev ustavnopravno neosnovan, kao i odluka Ustavnog suda BiH kojom je taj sud odlučio da termin zajedničke institucije nije ustavan.