latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:18 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Mazalica: Odluke Ustavnog suda - težnja političkog Sarajeva da potčini Srpsku

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da Ustavni sud BiH donosi široku lepezu odluka čiji je cilj da BiH konstituišu na način suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu i da je to težnja političkog Sarajeva da potčini Republiku Srpsku i njen politički i pravni subjektivitet.

Nakon što je Ustavni sud BiH danas ukinuo član Zakona o zastavi BiH u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama", Mazalica je rekao da je termin zajedničke institucije nešto što se koristilo u zakonodavstvu i nije bilo potrebe da Ustavni sud odlučuje o ovim pitanjima.

- Ovo je očigledno dogovoreno između Denisa Zvizdića i Ustavnog suda u kojem sjede predstavnici SDA, kako bi se u daljim tumačenjima Ustava institucije BiH tumačile kao nadređene entitetima - rekao je Mazalica Srni.

On je istakao da se u samom Ustavu jasno vidi da BiH čine entiteti, kao i da se samo saglašnoću entiteta nadležnosti mogu prenijeti na nivo BiH.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo "institucija BiH".