mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:23 ⇒ 18:24 | Autor: SRNA

Stevandić: Ne treba dozvoliti uvlačenje BiH u kontekst rata velikih

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da svijet danas nije isti kao prije 20 godina i da narodi u BiH sebi ne smiju dozvoliti da budu uvučeni u kontekst rata velikih.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić ističe da bi u BiH trebalo da se vidi da se svijet ljulja i da ne treba žuriti u tome na koju stranu krenuti.

- Mislim da reset odnosa Srba i Bošnjaka, a posljedično i Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Treba nam međusobno uvažavanje i ako bude neko veliko pucanje ne smije se zaboraviti da Ukrajina nije tako daleko kao što to izgleda. Zbog toga se moramo zabrinuti - kaže on.

Stevandić je za BHT1 rekao da narodi u BiH sebi ne smiju dozvoliti da budu uvučeni u kontekst rata velikih.

- Onda mi mali nastradamo. Zašto u FBiH ljudi pristaju da se uvuku u taj kontekst kada nisu nikakav faktor kao ni mi. Mi treba da budemo faktor jedni drugima - poručio je Stevandić.

On je rekao da u BiH priželjkuje mirniji period u kojem će se političari posvetiti investicijama, zapošljavanju, sprečavanju odlaska stanovništva te smanjiti nivo političkih diskusija.

- Pred nama je odgovornost na relaksaciji situacije unutar BiH i mislim da će to u Republici Srpskoj ići malo lakše - rekao je Stevandić ukazujući da se trenutno u FBiH vodi politički rat između predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i "osmorke".

On je naveo da o tome sjvedoče nastupi lidera SDA koji govore o tome da se neće lako pomiriti sa gubitkom vlasti.

- Mir je svima u interesu da ne napravimo neki dodatni kuršlus u odnosima Republike Srpske i FBiH - ocjenjuje Stevandić.

Stevandić smatra d aje Izetbegović u proteklom periodu bio uzrok svih kriza jer je stalno "igrao" na jedina dva faktora koja koja nemaju mogućnost da se politički usaglase a to su UStavni sud i OHR.

On podsjeća da sve u BiH mora imati saglasnost entiteta i naroda.

- Sve su krize u BiH počele jer su trojica stranih sudija /Ustavnog suda BiH/ zajedno sa Bošnjacima preglasali Srbe i Hrvate. To je poslije toga uzrokovalo sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i zakone koji se njima ne sviđaju i koji su rezultat našeg demokratskog kapaciteta. Isto je radio i visoki predstavnik. Sve njegove odluke su poslije dovodile do velikih kriza - smatra Stevandić.

Prema njegovim riječima Srbi su u proteklih 10 godina pokazali nivo razumijevanja teške situacije u učinili mnogo da relaksiraju situaciju navodeći kao primjer inicijativu "Otvoreni Balkan".

- `Otovreni Balkan` je relaksirao mnoge napetosti u regionu i doveo do privrednog razvoja. BiH nije pristupila ovoj inicijativi što bi za sve velike kompanije bilo sjajno - rekao je Stevandić.

Govoreći o nedavnoj posjeti člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a, Stevandić je rekao da je to isto kao kada bi on kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske otišao u Moskvu i rekao da će BiH biti član ODKB-a.

Navodeći da to njemu nikada ne bi palo napamet, Stevandić ističe da je ta posjeta bila samo iskorištena Bećirovićevu ličnu promociju.

Stevandić se osvrnuo i na obilježavanja 9. januara, Dan Republike Srpske, istićući da je riječ o mirnodopskom prazniku, podsjetivši da su prije apelacije Ustavnog suda na obilježavanje ovog dana dolazili i bošnjački političari.

- Zlatko Lagumdžija, biskupi i muftije su dolazili na obilježavanje Dana Republike Srpske, kucali se šampanjcem sa Šarovićem, Čavićem i Dodikom i nije bilo nikakvih problema - naveo je Stevandić.

Govoreći o isključivanju Mirsada Duratovića iz Demokratskog fronta, Stevandić je istakao da Duratovićev legitimitet ne počiva na tome ko ga voli iz Banjaluke ili Sarajeva, već na tome kako će on građanima vratiti ukazano povjerenje.

- On je zato bio predsjednik Skupštine grada Prijedora i zato je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske - zaključio je Stevandić.