latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:29 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

U Semberiji i dalje vanredna odbrana od poplava; Izbjegnute veće štete (VIDEO)

Bijeljina je najugroženija lokalna zajednica u Srpskoj gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava , ali je vodostaj rijeke Drine u stagnaciji. Očekivanja su da bi se za nekoliko dana situacija mogla stabilizovati.
Јanja - Foto: RTRS
ЈanjaFoto: RTRS

Resorni ministar Savo Minić danas je sa direktorima "Voda Srpske" i Republičke uprave civilne zaštite posjetio vodoprivredne objekte i vikend naselje u Јanji. Minić je rekao da je zahvaljujući blagovremenoj reakciji institucija Srpske izbjegnuta veća šteta od poplava.

Drina se u Јanji izlila iz korita u vikend naselju. Vatrogasci su noćas evakuisali četiri lica među kojima i trudnicu. Mještani Јanje su zabrinuti, ali ne i uplašeni.

Drina bi mogla da se izlije i u priobalnom području u Amajlijama. Civilna zaštita i Vode Srpske prate situaciju .

- što se tiče regije Bijeljine i Zvornika imamo upozorenja i imamo povećanu opreznost s obzirom na tu količinu padavina, na protok vode i na propuštanje vode na hidrocentrali - istakao je Milan Novitović v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

U selu Popovi su zatražili pomoć od Republičke uprave civilne zaštite, jer je, tvrde, izostala saradnja sa Civilnom zaštitom grada Bijeljina.

Da nisu mogli uspostaviti kontakt sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, žale se i u Vodama Srpske i Civilnoj zaštiti. Petrović nije odgovarao čak ni na pozive premijera.

- Zvao sam gradonačelnika jutros kada sam dobio informaciju da je Drina na nivou od 500 kada se treba uvoditi vanredna odbrana od poplava , zvao sam ga na njegov telefon, nije mi se javio - kaže Milovanović.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, kaže da je u ovakvim okolnostima, saradnja nadležnih institucija obaveza, a ne dobra volja funkcionera i da politiku treba ostaviti po strani.

- Bez obzira na lični stav, lični animozitet, politiku, bilo šta, dakle gradonačelnik koji mora biti gradonačelnik svih građana je dužan da sarađuje sa institucijama na korist svih građana koji žive u našem gradu, a pogotovo u ovim vanrednim situacijama - smatra Đurđević.

Iz Gradske uprave je potvrđeno da su iz kabineta premijera juče primili poziv. Gradonačelnik je u saopštenju naveo da nije bi u kancelariji.

- Iz vanrednih mjera odbrane prešli smo već u redovne mjere, vodostaj Drine polako, ali sigurno opada. Pripadnici Civilne zaštite su non-stop na terenu, ljudi iz Odjeljenja za civilnu zaštitu su na terenu, ja sam na terenu - navodi se u saopštenju gradonačelnika Bijeljine.

Institucije Srpske blagovremeno su reagovale i upozorile stanovništvo na opasnost od poplava, čime je izbjegnuta veća šteta, ocijenio je u Јanji ministar Savo Minić. Podsjetio je na značajna ulaganja u povećanje protoka Drine, uređenje obaloutvrda i druge radove na zaštiti od poplava.

- Ova značajna sredstva koja su uložena u Bijeljinu su doprinijela da sigurno danas nemamao situaciju proteklih dana kao što bi to bilo da to nije urađeno .Samo radi nekih poređenja koordinacija koja je rađena u slivu Drine, protok je prije nekih par godina bio 1.700 kubika i bile su mnogo veće štete nego sada kada je to bilo i 2.300 i 2.400 kubnih metara. Znači sve u svemu Vlada je tu da odreaguje na vrijeme i sve ćemo raditi da to bude preventivno - smatra Minić.

Iz Voda Srpske pozivaju stanovništvo naselja uz Drinu da i dalje prate obavještenja nadležnih institucija. Vodstaj Save raste, ali je i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava. U narednim danima očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rijekama u Srpskoj.