latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:31 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Na području Banjaluke stabilno; Vodostaj Vrbasa polako opada (VIDEO)

Na području Banjaluke situacija je stabilna. Vodostaj Vrbasa, iako je noćas bio u porastu , polako opada. Stabilizaciji pogoduje i prelazak kiše u susnježicu.Zaključio je to i Gradski krizni štab, koji je danas zasjedao iz predostrožnosti. Redovno se prati stanje u Pisakvici, Mišinom Hanu, Dragočaju, Lazarevu i Zalužanima gdje je ranije bilo problema sa poplavama.
Vrbas - Banjaluka - Foto: RTRS
Vrbas - BanjalukaFoto: RTRS

Na teritoriji Banjaluke u posljednja četiri dana zabilježeno je 50 milimetara padavina i za sada nema opasnosti od izlijevanja Vrbasa . To ohrabruje i mještane naselja Česma, koji su pretrpjeli veliku štetu u poplavama 2014.godine.

Iz Hidroelektrana ne Vrbasu potvrđuju, situacija je stabilna i sve je pod kontrolom. Ispušta se više od 240 kubika, dok se u narednim danima očekuje priliv oko 100 kubika.

- Ako uzmemo u obzir godinu 2014. kada smo imali velike poplave, kada smo imali ovdje dotok negdje oko 900 kubika. Ili 2019. kada je negdje bilo oko 400 kubika. Sada je bio maksimalni dotok juče, negdje 260 kubika - rekao je Goran Milanović direktor Hidroelektrane na Vrbasu.

Da građani nemaju razlog za zabrinutort potvrdili su i iz gradskog Kriznog štaba jer ,navode da se nivo Vrbasa kontroliše upravo preko Hidroelektrane Bočac. Vodostaj Vrbasa u Banjaluci je tri, dok je nivo Vrbanje u zadnja 24 časa opao za 90 centimetara i iznosi oko 130 centimetara.

- Ovaj vodostaj koji će se održavati u narednom periodu ili malo rasti, to radimo preko hidrocentrale Bočac. Dakle, to apsolutno kontrolišemo - kaže Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluku očekuju jače snježne padavine, formiranje snježnog pokrivača do 15 centimetara u gradskom području, dok se i višim predjelima našeg grada – na platou Manjače,naseljima Starčevica i Ponir očekuje snijeg i do 50 centimetara. Zimske službe su na terenu.