latinica  ћирилица
20/01/2023 |  18:56 | Autor: SRNA

Kojić: Apsurd pravosuđa BiH - lica osumnjičena za ratne zločine kandidati za visoke funkcije

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da se zbog neadekvatnog odgovora pravosuđa BiH na sve prijave i dokaze podnesene protiv lica koja se mogu dovesti u vezu sa počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina, dolazi do apsurdnih situacija da takva lica obavljaju visoke funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Govoreći o nekadašnjem komandantu operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče Refiku Lendi, protiv kojeg je MUP Republike Srpske prije 20 godina podnio izvještaj o ratnom zločinu nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, a koji je kandidat SDA za pot/predsjednika Federacije BiH, Kojić je rekao da ono malo Srba koji žive u Federaciji sada mogu doći u poziciju da im prava budu u potpunosti narušena.

- Kada takvi ljudi za koje jasno postoje indicije i dokazi da su počinili krivična djela ratnog zločina obavljaju vrlo značajne i visoke funkcije, to samo po sebi ugrožava prava i proizvodi strah - rekao je Kojić.

On je podsjetio da slučaj Refika Lende nije jedini, te da je ista situacija i sa Šefikom DŽaferovićem koji u kontinuitetu obavlja visoke funkcije.

Protiv nekadašnjeg komandanta operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče Refika Lende, koji je kandidat SDA za pot/predsjednika Federacije BiH, MUP Republike Srpske je još prije 20 godina podnio izvještaj o ratnom zločinu nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Iako je među prvom trojicom protiv kojih su podnesene krivične prijave za zločine nad Srbima iz Vozuće, Centralna izborna komisija BiH danas je usvojila izvještaje o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, prema kojima Lendo ispunjava sve potrebne uslove za obavljanje ovih funkcija.