latinica  ћирилица
20/01/2023 |  19:52 | Autor: TANЈUG

Guglova matična kompanija Alfabet gasi 12.000 radnih mjesta

Guglova matična kompanija Alfabet ugasiće 12.000 radnih mjesta, što je oko šest odsto ukupno zaposlenih i odnosi se na njene filijale širom svijeta.
Kompanija Gugl (FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Kompanija Gugl (FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Izvršni direktor Gugla i Alfabeta Sundar Pičai naveo je u internom imejlu da je preuzeo "punu odgovornost" za rezove, prenio je Bi-Bi-Si. On je zahvalio osoblju što je "tako naporno radilo na svojim pozicijama", dodajući da je njihov "doprinos bio neprocjenjiv".

- Iako ova tranzicija neće biti laka, pa ćemo podržati zaposlene dok traže svoju sljedeću priliku - napisao je Pičai.

Najavio je otpremnine za zaposlene u SAD, koji će dobiti platu za najmanje 16 nedjelja, kao i bonus za 2022. godinu, plaćeni odmor i šest mjeseci zdravstvenog osiguranja.

Prema nedavnim podacima, Gugl ima više od 5.500 zaposlenih u Velikoj Britaniji, ali još nije jasno koliko će na njih uticati rezovi.

Volstrit je pozdravio smanjenje, pa su akcije Alfabeta porasle su za 3,5 odsto u elektronskom trgovanju prije otvaranja berze.

Ovo se događa nekoliko dana nakon što je Majkrosoft saopštio da će biti izgubljeno 10.000 pozicija i nedjeljama nakon što je Amazon najavio otpuštanje 18.000 radnih mjesta.

Gotovo 194.000 zaposlenih u tehnološkoj industriji izgubilo je posao u SAD od početka 2022. godine, ne uključujuĆi one koje je danas objavio Alfabet.