latinica  ћирилица
20/01/2023 |  20:33 ⇒ 20:40 | Autor: sputniknews.com

Pentagon priznao: Ukrajina će teško potisnuti Rusiju sa teritorija koje kontroliše

Šef Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili izjavio je da sukob u Ukrajini treba da se završi diplomatskim putem, te je priznao će Kijevu ove godine biti veoma teško da "istjera" ruske snage sa svih teritorija koje Moskva kontroliše, a koje Ukrajina smatra svojim.
Pentagon (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Pentagon (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Po njegovim riječima, "u vojnom smislu radi se o veoma, veoma teškoj bici".

- Sa vojnog stanovišta ja i dalje smatram da će ove godine biti veoma, veoma teško potisnuti ruske snage sa cijele ukrajinske teritorije. To ne znači da to ne može da se desi, ne znači da se to neće desiti, ali to bi bilo veoma, veoma teško - rekao je američki vojni zvaničnik nakon sastanka Kontakt grupe za podršku Ukrajine koji je održan u bazi "Ramštajn" u Njemačkoj.

Kako je istakao, rukovodstvo SAD, Ukrajine i većina evropskih lidera "govorili su da će se ovaj rat vjerovatno završiti pregovorima".

- Ovaj rat, kao i mnogi drugi, treba da se završi sporazumom koji je postignut na pregovorima. Vrijeme je da Rusi i Ukrajinci sjednu za pregovarački sto. Prije ili kasnije pregovori treba da se održe. Vrijeme će odrediti lideri obje zemlje – Rusije i Ukrajine - rekao je Mili, ocjenjujući da su obje strane već pretrpjele ozbiljne gubitke.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da nema govora o tome da se pregovara sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.