latinica  ћирилица
20/01/2023 |  20:54 ⇒ 20:57 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Razgovori o normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga EU, uskoro nastavljamo

Specijani izaslanik EU Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Njemačke, Italije i SAD posjetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga EU što, kako je naglasio, znači punu primjenu svih postignutih sporazuma.
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima.

- Zajedno sa glavnim spoljnopolitičkim savjetnicima Francuske, Njemačke i Italije i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na KiM i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg prijedloga. To takođe znači punu primjenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore - poručio je Lajčak na Tviteru.

U Beograd i Prištinu danas su zajedno sa Lajčakom doputovali specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savjetnik za spoljnu politiku i bezbjednost njemačkog kancelara Јens Pletner, savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Francuske Emanuel Bon i savjetnik za spoljnu politiku i bezbjednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, Lajčak je rekao da sastanak sa njim nije bio lak, kao i da je od njega očekivao više razumijevanja za prijedlog EU za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Lajčak je, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je implementacija i osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ključna i naglasio da su uvereni da je njemačko francuski plan koji su predstavili u septembru najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i KiM i evropske integracije regiona.

On je ocijenio da je Vučić pokazao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju.